solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    ΔΕΑ & Υπαξιωματικοί (ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ---ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)

    drd7
    drd7
    Super Moderator
    Super Moderator


    Αριθμός μηνυμάτων : 52
    Ηλικία : 46

    ΔΕΑ & Υπαξιωματικοί (ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ---ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) Empty ΔΕΑ & Υπαξιωματικοί (ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ---ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)

    Δημοσίευση από drd7 Τετ 20 Οκτ 2010 - 10:12

    Στον στρατό εκτός από τους απλούς στρατιώτες υπάρχουν και κληρωτοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, δηλαδή στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούν την θητεία τους και τους έχει απονεμηθεί βαθμός. Σίγουρα το να είναι κάποιος βαθμοφόρος στον στρατό έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως και μειονεκτήματα. Καταρχήν ας δούμε τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπορεί κάποιος να πάρει βαθμό στον στρατό, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.


    ΔΕΑ (Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί)

    Καταρχήν όλοι όσοι έχουν τελειώσει τουλάχιστον το Λύκειο έχουν πιθανότητες να γίνουν ΔΕΑ. Αυτό φαίνεται και στην πρόσκληση κατάταξης όπου όσοι είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου έχουν την ένδειξη ΥΕΑ (Υποψήφιος Έφεδρος Αξιωματικός). Επίσης πρέπει να έχουν σωματική ικανότητα Ι1 ή Ι2, να είναι πλήρους θητείας και να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

    Όσοι έχουν τελειώσει απλώς το λύκειο και δεν επιθυμούν να γίνουν ΥΕΑ, δεν περνούν από τις απαραίτητες αθλητικές και ψυχοτεχνικές διαδικασίες. Οι υπόλοιποι (όσοι δηλαδή είναι απόφοιτοι ΤΕΙ, ΑΕΙ κλπ) ακόμα και αν δεν το επιθυμούν υποχρεούνται να περάσουν από τις δοκιμασίες αυτές. Το αν είναι καλό ή όχι να είναι κανείς Δόκιμος είναι σχετικό, υπάρχουν κάποιοι που βάζουν "μέσο" για να γίνουν Δόκιμοι και κάποιοι άλλοι που βάζουν "μέσο" για να μην γίνουν. Παρακάτω ακολουθεί ένας συνοπτικός πίνακας με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είναι κανείς Δόκιμος.



    ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
    Θεωρείσαι αξιωματικός κι έχεις ωράριο ίδιο με αυτό των στελεχών. Δεν μένεις μέσα στο στρατόπεδο παρά μόνο όταν έχεις υπηρεσία

    Οι υπηρεσίες που εκτελείς είναι υπηρεσίες αξιωματικού και όχι απλού στρατιώτη, είναι επίσης σαφώς λιγότερες από αυτές των άλλων στρατιωτών.

    Πληρώνεσαι όπως τα στελέχη, αν και λιγότερα χρήματα

    Έχεις υπό τις διαταγές σου άλλους στρατιώτες

    Έχεις δικαίωμα να τρως στις Λέσχες Αξιωματικών όπου το φαγητό είναι σαφέστατα φθηνότερο απ'ό,τι στα εστιατόρια

    Λίγο πριν απολυθείς προάγεσαι στον βαθμό του ανθυπολοχαγού ενώ ακόμα και μετά την απόλυσή σου εξακολουθείς να παίρνεις βαθμούς.



    ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
    Οι Δόκιμοι υπηρετούν πέντε μήνες περισσότερο θητεία από ό,τι οι απλοί φαντάροι

    Συνήθως οι μόνιμοι αξιωματικοί βάζουν τους έφεδρους να κάνουν υπηρεσίες που δεν θέλουν να κάνουν οι ίδιοι, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα.

    Τα χρήματα που κερδίζεις συνήθως θα τα ξοδεύεις στο ενοίκιο του σπιτιού, κοινόχρηστα και άλλα προσωπικά έξοδα αφού δεν μένεις μέσα στο στρατόπεδο και άρα θα πρέπει να νοικιάζεις σπίτι για όσο καιρό θα είσαι σε περιοχή η οποία βρίσκεται μακριά από το σπίτι σου.

    Περισσότερα δικαιώματα σημαίνει και περισσότερες ευθύνες. Πρώτα σε εσένα θα ζητήσουν ευθύνες σε περίπτωση που κάποιος στρατιώτης της διμοιρίας σου κάνει κάποια βλακεία. Επίσης επειδή θα χρησιμοποιηθείς ως εκπαιδευτής πρέπει να γνωρίζεις απ'έξω κι ανακατωτά αντικείμενα της ειδικότητάς σου.

    Συνήθως τους έφεδρους αξιωματικούς τους καλούν συχνότερα για μετεκπαίδευση και για ασκήσεις μετά την απόλυσή τους απ'ό,τι τους απλούς στρατιώτες.




    Υπαξιωματικοί

    Οι κληρωτοί υπαξιωματικοί έχουν τον βαθμό του Δεκανέα (παλαιότερα και του λοχία αλλά αποφασίστηκε από του λόχους υποψηφίων βαθμοφόρων να απονέμεται μόνο ο βαθμός του δεκανέα στο στρατό ξηράς). Δεν θα σε ρωτήσουν αν θες να γίνεις υπαξιωματικός αν και οι διαδικασίες με τις οποίες γίνεται κάποιος υπαξιωματικός διαφέρουν από σώμα σε σώμα. Σε άλλα σώματα η μονάδα ανάλογα με τις ανάγκες της προτείνει αυτούς οι οποίοι είναι κατάλληλοι για υπαξιωματικοί ενώ σε κάποια άλλα ο βαθμός είναι άμεση συνάρτηση της ειδικότητας που θα λάβει κάποιος. Ωστόσο σε γενικές γραμμές για να γίνει κάποιος έφεδρος υπαξιωματικός πρέπει να είναι Σωματικής Ικανότητας Ι1 ή Ι2, πλήρους θητείας και να έχει τελειώσει Λύκειο. Σε αντίθεση όμως με τους Δόκιμους οι έφεδροι υπαξιωματικοί ΔΕΝ θεωρούνται στελέχη και δεν έχουν τις διευκολύνσεις που έχουν αυτά. Τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις τους διαφέρουν πολλές φορές από μονάδα σε μονάδα ανάλογα με τον διοικητή, υπάρχουν μονάδες στις οποίες οι υπαξιωματικοί δεν διαφέρουν σε τίποτα από έναν απλό στρατιώτη και άλλες στις οποίες οι υπαξιωματικοί περνούν ζωή και κότα.

    Σε γενικές, όμως γραμμές αυτά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα:

    ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
    Κανονικά οι υπαξκοι απαλλάσσονται από αγγαρείες και σκοπιές

    Έχουν δικαίωμα να βγάζουν αναφερόμενους στρατιώτες.

    Μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα Αρχιλοχία Λόχου , να εκτελέσουν υπηρεσίες όπως Λοχίας Υπηρεσίας κλπ


    ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
    Σε ορισμένες μονάδες λόγω ελλείψεως ατόμων οι υπαξκοι κάνουν και σκοπιές

    Σπάνια το χρησιμοποιούν αυτό το δικαίωμα διότι ζουν στον ίδιο χώρο με τους άλλους στρατιώτες και δεν θέλουν να δημιουργούν εχθρότητες και εντάσεις

    Αν και για ορισμένους είναι θέσεις και υπηρεσίες με κύρος αυτές, έχουν και πολύ περισσότερες ευθύνες.

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ 8 Μάης 2024 - 22:59