ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
3 κ.σ. μαγιά
½ νεροπότηρο γάλα συμπυκνωμένο
1 νεροπότηρο ηλιέλαιο
Νερό
Αυγό για την επάλειψη
ΓΕΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΕΣ
1 κιλό διάφορα χόρτα (Σπανάκι, μάραθα, άγρια χόρτα, σέσκουλα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
200 γραμμ, μυζήθρα
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Ξεπλένετε τα διάφορα χόρτα και τα βάζετε σ ένα μεγάλο μπόλ. Βάζετε αλάτι και αρχίζετε να μαλάσετε τα χόρτα. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη μυζήθρα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗ ΖΥΜΗ Σ ένα μπόλ βάζετε το αλεύρι ,τη μαγιά, το γάλα ,το ηλιέλαιο, 2 αυγά και ανακατεύετε καλά τα υλικά και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή.Aν χρειαστεί κατά το ζύμωμα προσθέτετε νερό.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη παίρνετε κομματάκι ,κομματάκι ,το κάνετε μπαλάκι και το ανοίγετε με τον πλάστη ένα στρογγυλό δίσκο. Βάζετε στη άκρη του δίσκου,1 κουταλιά γέμισης λαχανικών και διπλώνετε το δίσκο σε μισοφέγγαρο και πιέζετε με το δάκτυλο.
Κόβετε τριγύρω με μια ρόδα. Τοποθετείτε τη πίτα στο ταψί και επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Χτυπάτε τον κρόκο ενός αυγού και αλείφετε τις πίτες με ένα πινέλο. Πασπαλίζετε με σουσάμι και μαυροσήσαμο .Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά περίπου για μισή ώρα.
1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
3 κ.σ. μαγιά
½ νεροπότηρο γάλα συμπυκνωμένο
1 νεροπότηρο ηλιέλαιο
Νερό
Αυγό για την επάλειψη
ΓΕΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΕΣ
1 κιλό διάφορα χόρτα (Σπανάκι, μάραθα, άγρια χόρτα, σέσκουλα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
200 γραμμ, μυζήθρα
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Ξεπλένετε τα διάφορα χόρτα και τα βάζετε σ ένα μεγάλο μπόλ. Βάζετε αλάτι και αρχίζετε να μαλάσετε τα χόρτα. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη μυζήθρα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗ ΖΥΜΗ Σ ένα μπόλ βάζετε το αλεύρι ,τη μαγιά, το γάλα ,το ηλιέλαιο, 2 αυγά και ανακατεύετε καλά τα υλικά και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή.Aν χρειαστεί κατά το ζύμωμα προσθέτετε νερό.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη παίρνετε κομματάκι ,κομματάκι ,το κάνετε μπαλάκι και το ανοίγετε με τον πλάστη ένα στρογγυλό δίσκο. Βάζετε στη άκρη του δίσκου,1 κουταλιά γέμισης λαχανικών και διπλώνετε το δίσκο σε μισοφέγγαρο και πιέζετε με το δάκτυλο.
Κόβετε τριγύρω με μια ρόδα. Τοποθετείτε τη πίτα στο ταψί και επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Χτυπάτε τον κρόκο ενός αυγού και αλείφετε τις πίτες με ένα πινέλο. Πασπαλίζετε με σουσάμι και μαυροσήσαμο .Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά περίπου για μισή ώρα.