Μία από τις ανησυχίες μίας μέλλουσας μητέρας είναι τα κιλά που θα πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και πόσο εύκολα θα επανέρθει στο αρχικό της βάρος. Οι διατροφικές συνήθειες μιας εγκύου πρέπει να διαφέρουν από αυτές που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Μία έγκυος τρώει για δύο, αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να διπλασιάσει την ποσότητα του φαγητού της! Δεν αρκεί να παίρνει με την τροφή τις θερμίδες που της αναλογούν, καλό είναι να λαμβάνει υπόψη και την προέλευση τους.
Η αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι απολύτως φυσιολογική, απαραίτητη και συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθείται μια δίαιτα αδυνατίσματος κατά τη διάρκεια της κύησης. Τα κιλά της εγκυμοσύνης θα χαθούν εύκολα τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, αν βέβαια η πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι υπερβολική. Σε γενικές γραμμές, μια φυσιολογική αύξηση βάρους κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 κιλών, αλλά το σύνολο των κιλών, εξαρτάται κι από το βάρος πριν την εγκυμοσύνη. Επίσης, είναι γνωστό ότι κατά την εγκυμοσύνη υπάρχει συχνά κατακράτηση υγρών, η οποία μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξομειώσεις βάρους.
Υπάρχουν τροφές που θεωρούνται απαραίτητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
• Κόκκινο κρέας και κοτόπουλο
Προσφέρουν πρωτεΐνες, σίδηρο και ψευδάργυρο. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των ιστών του μωρού. Ο σίδηρος βοηθάει στην αύξηση του όγκου του αίματος και στην αποθήκευση σιδήρου από το έμβρυο, μιας και τους πρώτους μήνες της ζωής του τρέφεται με γάλα, το οποίο δεν είναι πλούσιο σε σίδηρο. Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού.
• Ψάρια και θαλασσινά
Βοηθούν στην πρόληψη των λιπαρών οξέων Ω3 και Ω6 και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και την καλή ψυχική υγεία της εγκύου. Τροφές πολύ πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός και οι σαρδέλες.
• Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά
Είναι απαραίτητα για τους υδατάνθρακες, ώστε να αφήσουν τις πρωτεΐνες για το έμβρυο. Επίσης οι φυτικές ίνες των προϊόντων ολικής αλέσεως θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που ταλαιπωρεί συχνά τις εγκύους.
• Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ενισχύουν τον οργανισμό με ασβέστιο και βιταμίνη D, και τα δύο απαραίτητα για τα οστά. Η καλύτερη απορρόφηση Το ασβέστιο αφομοιώνεται καλύτερα όταν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν καταναλώνονται μαζί με καφέ, σοκολάτα, αλκοόλ και τρόφιμα ολικής αλέσεως.
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηροί καρποί
Σε αυτά βρίσκεται το φυλλικό οξύ, το οποίο είναι ουσιώδες για τη σύνθεση του αίματος και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
• Φρούτα και λαχανικά
Συμμετέχουν στο σχηματισμό ενός ανθεκτικού πλακούντα, υποβοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου και βοηθούν την αντίσταση κατά των λοιμώξεων.
Η αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι απολύτως φυσιολογική, απαραίτητη και συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθείται μια δίαιτα αδυνατίσματος κατά τη διάρκεια της κύησης. Τα κιλά της εγκυμοσύνης θα χαθούν εύκολα τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, αν βέβαια η πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι υπερβολική. Σε γενικές γραμμές, μια φυσιολογική αύξηση βάρους κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 κιλών, αλλά το σύνολο των κιλών, εξαρτάται κι από το βάρος πριν την εγκυμοσύνη. Επίσης, είναι γνωστό ότι κατά την εγκυμοσύνη υπάρχει συχνά κατακράτηση υγρών, η οποία μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξομειώσεις βάρους.
Υπάρχουν τροφές που θεωρούνται απαραίτητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
• Κόκκινο κρέας και κοτόπουλο
Προσφέρουν πρωτεΐνες, σίδηρο και ψευδάργυρο. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των ιστών του μωρού. Ο σίδηρος βοηθάει στην αύξηση του όγκου του αίματος και στην αποθήκευση σιδήρου από το έμβρυο, μιας και τους πρώτους μήνες της ζωής του τρέφεται με γάλα, το οποίο δεν είναι πλούσιο σε σίδηρο. Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού.
• Ψάρια και θαλασσινά
Βοηθούν στην πρόληψη των λιπαρών οξέων Ω3 και Ω6 και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και την καλή ψυχική υγεία της εγκύου. Τροφές πολύ πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός και οι σαρδέλες.
• Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά
Είναι απαραίτητα για τους υδατάνθρακες, ώστε να αφήσουν τις πρωτεΐνες για το έμβρυο. Επίσης οι φυτικές ίνες των προϊόντων ολικής αλέσεως θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που ταλαιπωρεί συχνά τις εγκύους.
• Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ενισχύουν τον οργανισμό με ασβέστιο και βιταμίνη D, και τα δύο απαραίτητα για τα οστά. Η καλύτερη απορρόφηση Το ασβέστιο αφομοιώνεται καλύτερα όταν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν καταναλώνονται μαζί με καφέ, σοκολάτα, αλκοόλ και τρόφιμα ολικής αλέσεως.
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηροί καρποί
Σε αυτά βρίσκεται το φυλλικό οξύ, το οποίο είναι ουσιώδες για τη σύνθεση του αίματος και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
• Φρούτα και λαχανικά
Συμμετέχουν στο σχηματισμό ενός ανθεκτικού πλακούντα, υποβοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου και βοηθούν την αντίσταση κατά των λοιμώξεων.