solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    50 tips για μια καλή εγκυμοσύνη!

    sweety
    sweety
    Useful member
    Useful member


    Αριθμός μηνυμάτων : 33
    Ηλικία : 43

    50  tips για μια καλή εγκυμοσύνη! Empty 50 tips για μια καλή εγκυμοσύνη!

    Δημοσίευση από sweety Σαβ 6 Νοε 2010 - 15:49

    Η υγεία, η φυσική κατάσταση και η καλή ψυχολογία είναι πολύ σημαντικές παράμετροι σε αυτή τη φάση της ζωής σας. Εξασφαλίστε ότι όλα θα πάνε καλά για εσάς και το μωρό σας ακολουθώντας 50 πολύτιμες συμβουλές.

    1.Κόψτε το κάπνισμα. Η νικοτίνη περνάει μέσα από τον πλακούντα επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εμβρύου και αυξάνοντας τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και αποβολή.

    2.Αποφύγετε το αλκοόλ. Ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα θεωρείται επικίνδυνη.

    3.Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην καταναλώνετε παραπάνω από ένα με δύο φλιτζάνια καφέ φίλτρου. Περιορίστε επίσης το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τις σοκολάτες.

    4.Μην κάνετε ζεστά αφρόλουτρα, υδρομασάζ και σάουνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βλάψουν το έμβρυο ή να σας προκαλέσουν τάση λιποθυμίας.

    5.Ακόμη και τους χειμερινούς μήνες ή τις ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια μη βγαίνετε από το σπίτι χωρίς να βάλετε αντιηλιακή κρέμα προσώπου με υψηλό δείκτη προστασίας. Λόγω της διαταραχής στην κατανομή της μελανίνης, οι πανάδες στο πρόσωπο αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    6.Πλένετε συχνά τα χέρια σας, κυρίως πριν φάτε, πριν μαγειρέψετε, αλλά και μετά την τουαλέτα.

    7.Αποφύγετε την έκθεση σε τοξικές ουσίες (π.χ. μόλυβδο και υδράργυρο), που περιέχονται σε κάποια φυτοφάρμακα και σε μπογιές.

    8.Προτιμήστε βιολογικά προϊόντα για τον καθαρισμό του σπιτιού.

    9.Αποφύγετε τις ακτινοβολίες. Αν σας ζητηθεί από κάποιο γιατρό, ενημερώστε τον για την εβδομάδα της κύησης στην οποία βρίσκεστε.

    10.Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας, όταν είστε στο αυτοκίνητο. Τοποθετήστε το οριζόντιο τμήμα κάτω από την κοιλιά και το κάθετο ανάμεσα στο στήθος και στο πλάι της κοιλιάς σας.

    11.Για προληπτικούς λόγους αποφύγετε να οδηγείτε αν έχετε έντονες ζαλάδες, ναυτίες και υπνηλίες, γιατί τα αντανακλαστικά σας είναι αρκετά μειωμένα. Το τελευταίο τρίμηνο μην οδηγείτε καθόλου.

    12.Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, ενημερώστε τους υπευθύνους ότι είστε έγκυος και ζητήστε θέση στο διάδρομο. Κάθε 15 λεπτά να περπατάτε λίγο ή να τεντώνετε τα πόδια σας.

    13.Αγοράστε σουτιέν εγκυμοσύνης και μη φοράτε σφιχτά εσώρουχα.

    14.Αν θέλετε να αναζωογονήσετε τη διάθεσή σας γραφτείτε σε τμήμα πιλάτες. Είναι ιδανική άσκηση για εγκύους (αν σας επιτρέπεται η άσκηση), αφού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και δυναμώνει τους μυς της πυέλου.

    15.Το κολύμπι (αν σας επιτρέπεται η άσκηση) θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ελαφριά τα πόδια σας και θα σας απαλλάξει από τους πόνους στη μέση.

    16.Το περπάτημα είναι μια καλή άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά για τις γυναίκες που δεν είχαν καμιά αθλητική δραστηριότητα πριν μείνουν έγκυες. Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο οποίο αντενδείκνυται ακόμα και η ελαφριά άσκηση, προσπαθήστε να περπατάτε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα.

    17.Για να μην πονάει η μέση σας, προτιμήστε άνετα παπούτσια με χαμηλό τακούνι και τσάντες - σακίδια, αντί γι’ αυτές που κρέμονται στον έναν ώμο.

    18.Μην καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, που δεν είστε σίγουρες ότι έχουν πλυθεί καλά.

    19.Μην καταναλώνετε μεγάλα ψάρια, όπως ξιφία, γαλέο και τόνο, που ενδέχεται να περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου.

    20.Αποφύγετε τα μη παστεριωμένα τυριά, τα πατέ κρεατικών και λαχανικών, καθώς και τις έτοιμες σαλάτες, για να περιορίσετε τις πιθανότητες να πάθετε λιστερίωση. Η λιστέρια είναι ένα σπάνιο, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνο βακτήριο, που μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

    21.Μην τρώτε ωμά ή λίγο βρασμένα αυγά, για να περιορίσετε το ενδεχόμενο να νοσήσετε από σαλμονέλα.

    22.Αν υποφέρετε από ναυτίες, προτιμήστε να τρώτε το φαγητό σας κρύο. Οι τροφές μυρίζουν πιο έντονα όταν είναι ζεστές.

    23.Για να αντιμετωπίσετε τις καούρες στο στομάχι, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι παγωμένο γάλα.

    24.Τα λιπαρά Ω3 είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Προσθέστε στη διατροφή σας σουσάμι, λινέλαιο, σαρδέλες και (μια φορά την εβδομάδα) σολομό από τις βόρειες θάλασσες, που είναι πλούσια σε Ω3.
    Τρώτε υγιεινά φροντίζοντας το διαιτολόγιό σας να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Παρακολουθήστε το βάρος σας και αποφύγετε να πάρετε παραπάνω κιλά (12-14) από αυτά που θα σας πει ο γιατρός σας. Το επιπλέον βάρος αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλοκές σε κάθε ηλικία.

    26.Η δυσκοιλιότητα απασχολεί τις περισσότερες εγκυμονούσες. Για να την αντιμετωπίσετε, αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών και νερού. Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας ξερά δαμάσκηνα, ώριμα ακτινίδια, βερίκοκα και γιαούρτι.

    27.Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα συμπληρώματα ασβεστίου ή φυλλικού οξέος που πρέπει να πάρετε.

    28.Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς να ενημερώσετε το γιατρό σας. Αποφύγετε ακόμα και αυτά που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή, γιατί υπάρχουν φάρμακα που είναι ασύμβατα με την κατάσταση της εγκυμοσύνης και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εξέλιξή της ή στην ανάπτυξη του εμβρύου.

    29.Ρωτήστε τη μητέρα σας για την εγκυμοσύνη της. Κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν (π.χ. διαβήτης, προεκλαμψία, κ.ά.) έχουν κληρονομικό χαρακτήρα. Ενημερώστε το γιατρό για το ιστορικό της.

    30.Να επισκέπτεστε συχνά το γιατρό σας, για να εξασφαλίσετε την υγεία τη δική σας και του μωρού, αλλά και για να εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα.

    31.Μην αμελείτε να κάνετε τις εξετάσεις που σας ζητά ο γιατρός σας. Οι αναλύσεις ούρων, αίματος, η εξέταση της αρτηριακής πίεσης, κ.ά. θα βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών σημαντικών ασθενειών, όπως η αναιμία, ο διαβήτης και η προεκλαμψία.

    32.Φροντίστε επιμελώς την υγιεινή των δοντιών και των ούλων σας. Αν δεν είχατε επισκεφθεί τον οδοντίατρό σας πριν μείνετε έγκυος, θα πρέπει να τον δείτε στην παραμικρή ενόχληση, ώστε να προλάβετε οτιδήποτε στο ξεκίνημά του.

    33.Μην αμελείτε την καθημερινή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

    34.Προλάβετε την εμφάνιση ή επέκταση ραγάδων με χρήση κάποιας ειδικής φαρμακευτικής κρέμας ή λαδιού ιδιαιτέρα στην περιοχή της κοιλιάς.

    35.Αν υπάρχει κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι σας (ιδίως γάτα), αποφύγετε τους μήνες της εγκυμοσύνης σας την πολύ στενή επαφή μαζί του, και καλό θα ήταν να αναλάβει κάποιος άλλος για λίγο καιρό την καθαριότητά του.

    36.Αποφύγετε να μένετε πολύ ώρα σε χώρους που δεν αερίζονται καλά. Οι έγκυες ιδρώνουν περισσότερο, αφού έχουν μεγαλύτερη ποσότητα υγρών στο σώμα τους και αυτό προκαλεί στένωση της αναπνευστικής οδού.

    37.Αποφεύγετε την ορθοστασία και το να κάθεστε με τα πόδια κρεμασμένα. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας, αν τα πόδια σας πρήζονται.

    38.Φροντίστε να σηκώνετε τα πόδια ελαφρώς ψηλά όταν κάθεστε και αποφεύγετε να κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα, για να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε κιρσούς.

    39.Μην πανικοβάλλεστε από τις άσχημες εμπειρίες που μπορεί να είχαν οι φίλες σας στην εγκυμοσύνη τους. Για οτιδήποτε σας ανησυχεί να συμβουλεύεστε μόνο το γιατρό σας.

    40.Ιδιαίτερα χρήσιμα σε αυτή τη φάση της ζωής της γυναίκας είναι μαθήματα οικογενειακού προγραμματισμού και ψυχοπροφυλακτικής που γίνονται συνήθως σε μαιευτήρια, τα οποία σκοπό έχουν να προετοιμάσουν τη μέλλουσα μητέρα, αλλά και όλη την οικογένεια για τον ερχομό του νέου μέλους.

    41.Ξεκινήστε να διαθέτετε περισσότερο χρόνο με το σύντροφό σας, μοιραστείτε συναισθήματα μαζί του και χτίστε τη σχέση σας, προετοιμάζοντας το νέο μπαμπά για τον ερχομό του μωρού. Οι νέοι μπαμπάδες έχουν επίσης μεγάλη ανάγκη από ψυχολογική στήριξη την περίοδο της εγκυμοσύνης.

    42.Μην αφήνετε κακές σκέψεις και ανησυχίες να σας επηρεάζουν αρνητικά. Φροντίστε να χαίρεστε με το σύντροφό σας κάθε λεπτό της εγκυμοσύνης σας, γιατί είναι μοναδικό.

    43.Ζητήστε από το σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ, που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από πόνους και στρες.

    44.Μη χρησιμοποιείτε γενικά αιθέρια έλαια χωρίς να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας. Υπάρχουν κάποια που αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη.

    45.Αποφύγετε το στρες. Μη διστάσετε να αρνηθείτε να κάνετε κάτι αν σας δυσκολεύει, σας κουράζει ή σας αγχώνει και ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.

    46.Αφιερώνετε λίγα λεπτά στη χαλάρωσή σας καθημερινά. Πάρτε βαθιές ανάσες και συγκεντρωθείτε στις κινήσεις του μωρού σας.

    47.Να “ακούτε” το σώμα σας. Ξαπλώνετε αμέσως μόλις αισθανθείτε την παραμικρή αδυναμία, ζαλάδα ή κούραση.

    48.Το βάρος σάς δυσκολεύει να βρείτε αναπαυτική στάση για να ξαπλώσετε, ενώ αναγκάζεστε να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσετε. Επειδή είναι σημαντικό να μην χάνετε ώρες ύπνου, πριν ξαπλώσετε δοκιμάστε να χαλαρώσετε. Πιείτε ένα ζεστό γάλα, διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε λίγο μουσική. Αν δεν κοιμάστε καλά τη νύχτα, προσπαθήστε να κοιμηθείτε λίγο το μεσημέρι, όταν και αν οι επαγγελματικές συνθήκες το επιτρέπουν.

    49.Πολύ σύντομα οι προτεραιότητές σας θα αλλάξουν, οπότε επωφεληθείτε και περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Κλείστε ραντεβού για τα νύχια ή τα μαλλιά σας.

    50.Αν έχετε τη δυνατότητα, σταματήστε να εργάζεστε μερικές εβδομάδες πριν τον τοκετό. Έτσι, θα μπείτε στο μαιευτήριο πιο ξεκούραστη.

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ 15 Μάης 2024 - 9:35