solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    Τα Ναι και τα Όχι ...της εγκυμοσύνης!

    Admin
    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 163
    Ηλικία : 46

    Τα Ναι και τα Όχι ...της εγκυμοσύνης!  Empty Τα Ναι και τα Όχι ...της εγκυμοσύνης!

    Δημοσίευση από Admin Δευ 4 Οκτ 2010 - 13:58

    Τα Ναι και τα Όχι ...της εγκυμοσύνης!  Egimos10
    Από πολύ νωρίς το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας επιβάλλει τους όρους του! Μάθετε λοιπόν τι σας επιτρέπει και τι όχι.

    Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες μέρες που ανακοινώσατε σε φίλους και συγγενείς τα ευχάριστα και δέχεστε ήδη έναν βομβαρδισμό από συμβουλές και απαγορεύσεις. Άλλες σας φαίνονται υπερβολικές, άλλες λογικές, άλλες σας μπερδεύουν, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που μάλλον δεν έχουν καμία απολύτως βάση! Αντί να αγχώνεστε, διαβάστε όσα ετοιμάσαμε για να ξέρετε πού πρέπει να πείτε… το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» – αφού προηγουμένως σας προειδοποιήσουμε ότι η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και ο μόνος αρμόδιος να σας συμβουλεύει είναι ο γιατρός σας.

    Πείτε Ναι…
    Στην περιποίηση των άκρων
    Αυτές τις πολύτιμες ώρες που χαλαρώνουμε και αισθανόμαστε πιο όμορφες, δεν υπάρχει λόγος να τις στερούμαστε ακόμα και στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Μπορείτε λοιπόν να συνεχίσετε το μανικιούρ και το πεντικιούρ, γιατί εκτός από θέμα καλαισθησίας είναι και θέμα υγιεινής. Προσοχή όμως:
    Ελέγξτε αν το συγκεκριμένο κέντρο διαθέτει κλίβανο και βεβαιωθείτε πως τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η ειδικός είναι αποστειρωμένα. Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία στο θέμα της υγιεινής, ζητήστε της να σας αγοράσει μια κασετίνα με επαγγελματικά εργαλεία τα οποία θα παίρνετε μαζί σας κάθε φορά που τελειώνει η περιποίησή σας αφού τα αποστειρώσει.
    Επίσης, στο δωμάτιο που απολαμβάνετε τέτοιου είδους υπηρεσίες πρέπει να υπάρχει καλός εξαερισμός, αφού οι μυρωδιές των προϊόντων που χρησιμοποιούνται (ασετόν, βερνίκι κ.λπ.) μπορεί να σας φέρουν ναυτία.

    Στο χαλαρωτικό μασάζ

    Ανεξάρτητα από το αν επιλέξετε έναν εκπαιδευμένο μασέρ ή τον σύντροφό σας, το απαλό μασάζ έχει τη μαγική δύναμη να σας ηρεμεί, μπορεί να προλάβει μικροενοχλήσεις με τις οποίες πιθανότατα θα ερχόσασταν αντιμέτωπες, αλλά και να ανακουφίζει σημαντικά εκείνες που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Πιο συγκεκριμένα, το μασάζ:
    Μειώνει το πρήξιμο χεριών και ποδιών.
    Ανακουφίζει από μυϊκές κράμπες, πόνους στον αυχένα, στην πλάτη και στα πόδια.
    Μειώνει το στρες και την ένταση.
    Χαλαρώνει και βοηθά στην καλύτερη ποιότητα ύπνου.
    Βοηθά στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος.
    Συμβάλλει στον καλύτερο και γρηγορότερο τοκετό.

    Στις βιταμίνες
    Πρόκειται για τους πολύτιμους συμμάχους που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, πρέπει να λαμβάνετε: σίδηρο (30mg), φυλλικό οξύ (300mcg), βιταμίνη D (6mcg), ασβέστιο (250mg), βιταμίνη C (50mg), βιταμίνη Β6 (2mg), ψευδάργυρο (15mg) και χαλκό (2mg). Τα συμπληρώματα βιταμινών δεν αντικαθιστούν τη σωστή διατροφή αλλά, όπως λέει και η ίδια η λέξη, τη συμπληρώνουν. Ας δούμε σε ποιες τροφές κρύβονται οι βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε:
    Σίδηρος: φακές, ψάρια, κόκκινο κρέας, πουλερικά, κρόκος του αβγού, αποξηραμένα φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψωμί σικάλεως, ξηροί καρποί.
    Φυλλικό οξύ: πράσινα λαχανικά, αβοκάντο, μπανάνες, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, κρόκος αβγού, όσπρια, φράουλες, σολομός, δημητριακά.
    Bιταμίνη D: γάλα, γιαούρτι, κίτρινο τυρί, άσπρο ψωμί, ρεβίθια, αμύγδαλα, λιπαρά ψάρια (επίσης καλή πηγή βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου).
    Aσβέστιο: γαλακτοκομικά, πράσινα λαχανικά, σολομός, σαρδέλες, ξηροί καρποί.
    Βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, μπρόκολο, ντομάτα, πράσινη πιπεριά, πεπόνι, φράουλες.
    Βιταμίνη Β6: κρέας, πουλερικά, ψάρια, πατάτες, πράσινα λαχανικά.
    Ψευδάργυρος: κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, καρύδια, γαλακτοκομικά.
    Χαλκός: κόκκινο κρέας, καβούρι, αστακός, αμύγδαλα, φιστίκια, ηλιόσποροι.

    Στην αποτρίχωση με κερί
    Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο και μπορεί να εφαρμοστεί παντού εκτός από την περιοχή της μασχάλης. Συνεχίστε άφοβα την αποτρίχωση με κερί κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ αν δεν την έχετε δοκιμάσει ποτέ, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία. Έχετε βέβαια υπόψη σας πως στη διάρκεια των 9 μηνών η επιδερμίδα σας είναι πολύ ευαίσθητη και γι’ αυτό μπορεί να πονέσετε λίγο παραπάνω. Αν προτιμήσετε να κάνετε την αποτρίχωση μόνες σας, διαβάστε τις σχετικές οδηγίες, ενώ μια καλή ιδέα είναι να εφαρμόσετε το προϊόν πριν ξεκινήσετε σε μια μικρή περιοχή του ποδιού σας για να διαπιστώσετε αν σας προκαλεί ερεθισμό ή υπερβολικό πόνο. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, που θα σας είναι δύσκολο να σκύψετε, επισκεφθείτε μια αισθητικό για πλήρη περιποίηση.

    Στην οδήγηση
    Κάθε μέλλουσα μαμά που έχει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο για τις δουλειές και τις μετακινήσεις της τους πρώτους 6 μήνες (για προληπτικούς λόγους είναι καλό να αποφεύγεται το τελευταίο τρίμηνο), με την προϋπόθεση βέβαια πως συμμορφώνονται με τους κανόνες;;;;;. Αν έχετε έντονες ζαλάδες, ναυτίες, υπνηλίες, αν αισθάνεστε κόπωση ή αδυναμία, καταλαβαίνετε πως για λόγους ασφάλειας δεν πρέπει να οδηγείτε γιατί τα αντανακλαστικά σας είναι αρκετά μειωμένα. Αν δεν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα, μπορείτε να οδηγείτε άφοβα, λαμβάνοντας υπόψη πως πρέπει να κάνετε συχνά διαλείμματα για να ξεμουδιάζετε όταν έχετε ξεκινήσει ένα πολύωρο ταξίδι. Εννοείται πως η ζώνη ασφαλείας αποτελεί το… μόνιμο αξεσουάρ σας ακόμα και στις πιο μικρές αποστάσεις, αφού προστατεύει τόσο εσάς όσο και το αγγελούδι σας από κραδασμούς, απότομα φρεναρίσματα ή πιθανές μικροσυγκρούσεις. Εφαρμόστε σωστά τη ζώνη: Περάστε το κάτω τμήμα της κάτω από την κοιλιά και το πάνω μέρος της ανάμεσα από το στήθος και πάντα πάνω από τον ώμο σας.

    Στο σεξ

    Πολλές μέλλουσες μαμάδες φοβούνται να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις ερωτικές στιγμές με τον σύντροφό τους, πιστεύοντας πως έτσι θα οδηγηθούν στο μαιευτήριο νωρίτερα από το αναμενόμενο ή πως τραυματίζουν το έμβρυο. Αν όμως η εγκυμοσύνη σας κυλά φυσιολογικά και οι σεξουαλικές επαφές γίνονται με προσοχή, δεν υπάρχει λόγος να τις στερηθείτε. Ο πλέον αρμόδιος βέβαια για να σας «απαγορέψει» ή όχι το σεξ είναι ο γυναικολόγος που σας παρακολουθεί. Στην περίπτωση π.χ. που υπάρχει ιστορικό αποβολής ή πρόωρου τοκετού, αιμορραγία ή πόνος, ο πλακούντας βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας ή τον καλύπτει (πρόδρομος πλακούντας) κ.λπ., το πιθανότερο είναι πως πρέπει να ξεχάσετε το αγαπημένο σας σπορ! Αν πάλι σας δώσει το… πράσινο φως, φροντίστε να αποφεύγετε τη μεγάλη ένταση και φυσικά τις επαφές χωρίς προφυλάξεις.

    Πείτε Όχι…

    Στις αυστηρές δίαιτες
    Η σκέψη «όσο λιγότερα κιλά πάρω τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα τα χάσω» είναι σωστή, αλλά δεν πρέπει να σας γίνεται εμμονή! Έχετε κατά νουν πως αυτήν την περίοδο η νέα ζωούλα που μεγαλώνει μέσα σας λαμβάνει από τη διατροφή σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για να αναπτυχθεί σωστά. Αν λοιπόν εσείς ξεκινήσετε τους αυστηρούς περιορισμούς και πάρετε πολύ λιγότερα κιλά από τα προβλεπόμενα, το μωρό δεν θα μπορεί να μεγαλώσει φυσιολογικά, ενώ οι πιθανότητες να οδηγηθείτε σε πρόωρο τοκετό, να έχει το νεογέννητο χαμηλό βάρος ή να έχει χαμηλό Apgar σκορ είναι εξαιρετικά αυξημένες. Αποφύγετε λοιπόν τις υπερβολές και προσέξτε τη διατροφή σας κάνοντας έξυπνες «αντικαταστάσεις»: Προτιμήστε το ημιαποβουτυρωμένο γάλα αντί του πλήρους, το γιαούρτι με μέλι αντί της σοκολάτας κ.λπ.

    Στα φάρμακα
    Μπορεί πριν μείνετε έγκυος να παίρνατε εύκολα ένα παυσίπονο για να σας περάσει ο πονοκέφαλος στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, τώρα όμως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές και να μη λαμβάνετε τίποτα εάν προηγουμένως δεν έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας. Έχετε υπόψη σας πως τα φάρμακα, ακόμα και τα «αθώα» παυσίπονα, περιέχουν τέτοιες χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην ανάπτυξη του εμβρύου. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε τώρα, στην ευαίσθητη αυτή περίοδο της ζωής σας, είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για τους τρόπους που μπορείτε να αντιμετωπίσετε π.χ. μια γρίπη (πλύσεις με φυσιολογικό ορό στην μπουκωμένη μύτη, κομπρέσες ή ντους για να πέσει ο πυρετός κ.λπ.). Όσο για τα αντιβιοτικά, είναι απαγορευτικά κατά την εγκυμοσύνη: εκείνα που περιέχουν τετρακυκλίνες είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα στα δόντια και στα κόκαλα του μωρού, ενώ εκείνα που έχουν βασικό συστατικό τους τη στρεπτομυκίνη έχουν ενοχοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για βλάβες στον εγκέφαλο και κώφωση.

    Στο λέιζερ
    Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το λέιζερ προκαλεί επιπλοκές στη φυσιολογική εξέλιξη της κύησης, οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν τις μέλλουσες μαμάδες να μην πάρουν την απόφαση να προγραμματίσουν οποιαδήποτε θεραπεία με τη συγκεκριμένη μέθοδο για προληπτικούς λόγους. Αν π.χ. σκεφτόσασταν να κάνετε επέμβαση διόρθωσης της μυωπίας σας, εκτός από τη δυνητικά επικίνδυνη ραδιενέργεια που θα δεχτείτε, έχετε υπόψη πως τώρα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος αφού είναι πολύ πιθανόν η μυωπία σας ν’ αλλάξει (άρα να μην πετύχει). Όσο για τις σταγόνες που προηγούνται της επέμβασης, δεν είναι βέβαιο πως είναι ασφαλείς. Επίσης, αποφύγετε να προχωρήσετε σε θεραπείες με λέιζερ για εξαφάνιση ραγάδων, βελτίωση της επιδερμίδας του προσώπου μετά από ακμή, λεύκανση δοντιών, αποτρίχωση, σύσφιγξη δέρματος, μείωση ρυτίδων κ.λπ. όχι μόνο τώρα που είστε έγκυος αλλά και για τους πρώτους 6 μήνες μετά τον τοκετό.

    Στο σούσι

    Αν δηλώνετε φαν της ιαπωνικής κουζίνας και συγκεκριμένα του σούσι, μάλλον θα σας δυσαρεστήσουμε λέγοντάς σας πως καθ’ όλη τη διάρκεια της εννιάμηνης προσμονής θα πρέπει να το στερηθείτε. Ο κατά τα άλλα υπέροχος συνδυασμός του πικάντικου ρυζιού με το ωμό ψάρι δεν αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή που μπορείτε να κάνετε τώρα. Με δεδομένο πως η εγκυμοσύνη επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας κάνει πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις και ασθένειες, αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνο είναι να τρώτε ωμό ψάρι στο οποίο είναι πολύ πιθανό να ζουν παράσιτα (πόσο σίγουρη μπορεί να είστε ότι είναι καταψυγμένο και επομένως δεν υπάρχει πρόβλημαWink. Μια παρασιτική μόλυνση μπορεί να σας προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα ή προβλήματα στο συκώτι που πιθανότατα θα επηρεάσουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αναιμία ή και αποβολή.

    Στα αιθέρια έλαια
    Είχατε λατρέψει το ποδόλουτρο με έλαια λεμονιάς αφού ξεκούραζε τα πονεμένα σας πόδια, πραγματικά αισθανόσασταν πιο ήρεμη μετά από ένα αφρόλουτρο με έλαια πορτοκαλιάς, ενώ δεν θα ανταλλάσατε με τίποτα το τονωτικό μασάζ με αιθέρια έλαια βοτάνων και αμυγδάλου! Μπορεί να είχατε βάλει για τα καλά στη ζωή σας τα αιθέρια έλαια αναγνωρίζοντας την ευεργετική τους δράση στον οργανισμό και την ψυχολογία σας, τώρα όμως που είστε έγκυος θα ήταν καλό να τα αποφεύγετε. Αν αναρωτιέστε γιατί, σας πληροφορούμε πως τα αιθέρια έλαια είναι τόσο δραστικά προϊόντα που έχουν τη δύναμη να διεισδύουν στο αίμα μέσω του δέρματος και να επηρεάζουν το σώμα και τη διάθεση. Όπως καταλαβαίνετε, εξαιτίας αυτής της δραστικότητας είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την υγεία σας και να προκαλέσουν διάφορες επιπλοκές στην εξέλιξη της κύησης. Βεβαιωθείτε λοιπόν πως τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε καθημερινά (πίλινγκ και γαλάκτωμα σώματος, κρέμες για το πρόσωπο, λοσιόν κ.λπ.) δεν περιέχουν οποιοδήποτε έλαιο.

    Στο στρες

    Σκέψεις και προβληματισμοί του στιλ «Ο πόνος στη μέση είναι φυσιολογικός;», «Θα πάνε όλα καλά την ώρα του τοκετού;», «Θα τα καταφέρω ως νέα μαμά;» απασχολούν κάθε έγκυο. Αν εσάς όμως δεν σας προβληματίζουν απλώς αλλά σας δημιουργούν στρες και υπερένταση, θα σας συμβουλεύαμε να είστε πιο ψύχραιμες. Πολλές έρευνες άλλωστε έχουν επιβεβαιώσει την αρνητική επιρροή του έντονου στρες στην πορεία της εγκυμοσύνης και στην υγεία του νεογέννητου: Έχει αποδειχθεί πως το στρες είναι δυνατό να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας, οδηγώντας τη μέλλουσα μαμά στο μαιευτήριο νωρίτερα από το αναμενόμενο. Επίσης, τα μωρά που ως έμβρυα είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν λιποβαρή, ενώ ταυτόχρονα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελλοντικά καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαβήτη. Αποβάλετε λοιπόν όσο μπορείτε το άγχος από τη ζωή σας και βρείτε τρόπους να ηρεμείτε τον εαυτό σας τις φορές που αυτό σας κυριεύει. Το περπάτημα, η απαλή μουσική, η χαλαρή κουβεντούλα, ένα βιβλίο και κυρίως οι θετικές σκέψεις βοηθούν να χαλαρώνετε και να έχετε καλή διάθεση.

    Χρυσοί κανόνες

    Αποφεύγετε το συκώτι και τα προϊόντα του (πατέ), επειδή αποτελούν πολύ πλούσιες πηγές βιταμίνης Α, η υπερκατανάλωση της οποίας ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχές στο έμβρυο.
    Πλύνετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά, μαγειρέψτε πολύ καλά το κρέας (ελλοχεύει ο κίνδυνος της τοξοπλάσμωσης) και πετάξτε όποιο φαγητό σας μοιάζει ύποπτο, έχει λήξει ή έχει μείνει πολλή ώρα εκτός ψυγείου.
    Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα για τον καθαρισμό του σπιτιού γιατί δεν περιέχουν ισχυρές τοξικές χημικές ουσίες.
    Αποφύγετε τα σουτιέν με ενίσχυση. Η πίεση που ασκείται στο φουσκωμένο και ευαίσθητο στήθος σας μπορεί να είναι αιτία για ερεθισμό.
    Λυγίζετε τα γόνατα και διατηρείτε τον κορμό ίσιο κάθε φορά που θέλετε να πιάσετε ένα αντικείμενο από το πάτωμα.
    «Ακούτε» το σώμα σας: ξαπλώνετε αμέσως μόλις αισθάνεστε την παραμικρή αδυναμία, ζαλάδα ή κούραση.
    Αναθέστε σε κάποιον άλλον τις βαριές ή επικίνδυνες δουλειές του σπιτιού (κρέμασμα κουρτινών, μετακίνηση επίπλων κ.λπ.).
    Σταματήστε την αγωγή που ακολουθούσατε για την αντιμετώπιση της ακμής ή για τον έλεγχο του άσθματος. Τώρα έχετε ανάγκη από πιο ήπια προϊόντα που μόνο ο δερματολόγος και ο αλλεργιολόγος, σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο που σας παρακολουθεί, μπορούν να σας υποδείξουν.

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Σαβ 27 Απρ 2024 - 3:32