Τα γαλακτοκομικών προϊόντων θεωρούνται η κύρια πηγή ασβεστίου στο καθημερινό διαιτολόγιό μας, αλλά πρέπει να ελέγχουμε και την πρόσληψη του ανεπιθύμητου ζωικού κορεσμένου λίπους:
• Γιαούρτι πλήρες 3,5%
• Γιαούρτι ελαφρύ 1,5%
• Ξυνόγαλα, Kefir
• Γάλα πλήρες 3,5 %
• Γάλα light. 1,5%
• Τυρί ( μαλακά και σκληρά)
Όμως ψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο έχουν και οι ακόλουθες τροφές:
• Ψωμί ολικής άλεσης με σπόρους
• Ραδίκια
• Μπρόκολο
• Πράσο
• Σπανάκι
Για να απορροφηθεί το ασβέστιο βοηθά η βιταμίνη D (τη σχηματίζει το σώμα μας όταν εκτίθεται στον ήλιο) η λακτόζη (η φυσική ζάχαρη που περιέχει το γάλα) και το όξινο περιβάλλον στο στομάχι.
Αντίθετα εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου το πολύ λίπος, ο φώσφορος (τροφές πλούσιες σε φώσφορο είναι ορισμένα είδη τυριού αλλά κυρίως τα ψάρια, μοσχάρι, χοιρινό, αγγινάρες και μανιτάρια, τα οποία συστήνεται να μη συνδυάζουμε με τις πηγές ασβεστίου). Επίσης εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου τα οξαλικά άλατα (μαύρο ψωμί, φασόλια, πατζάρι, σπανάκι, κακάο)
• Γιαούρτι πλήρες 3,5%
• Γιαούρτι ελαφρύ 1,5%
• Ξυνόγαλα, Kefir
• Γάλα πλήρες 3,5 %
• Γάλα light. 1,5%
• Τυρί ( μαλακά και σκληρά)
Όμως ψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο έχουν και οι ακόλουθες τροφές:
• Ψωμί ολικής άλεσης με σπόρους
• Ραδίκια
• Μπρόκολο
• Πράσο
• Σπανάκι
Για να απορροφηθεί το ασβέστιο βοηθά η βιταμίνη D (τη σχηματίζει το σώμα μας όταν εκτίθεται στον ήλιο) η λακτόζη (η φυσική ζάχαρη που περιέχει το γάλα) και το όξινο περιβάλλον στο στομάχι.
Αντίθετα εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου το πολύ λίπος, ο φώσφορος (τροφές πλούσιες σε φώσφορο είναι ορισμένα είδη τυριού αλλά κυρίως τα ψάρια, μοσχάρι, χοιρινό, αγγινάρες και μανιτάρια, τα οποία συστήνεται να μη συνδυάζουμε με τις πηγές ασβεστίου). Επίσης εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου τα οξαλικά άλατα (μαύρο ψωμί, φασόλια, πατζάρι, σπανάκι, κακάο)