Μελομακάρονα
Υλικά
1 1/2 φλιτζανια λάδι
1/2 φλιτζανιού βούτυρο (φυτίνη)
1/2 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζανιού κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
7 1/2 με 8 κούπες αλεύρι
Σιρόπι:
2 φλυτζάνια μέλι
2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
Γαρνιτούρα:
1 1/2 φλιτζανια ψιλοκομμένα καρύδια
Εκτέλεση
Δουλεύουμε με το χέρι το λαδί μαζί με το βούτυρο, το χυμό, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού ή τα χτυπάμε όλα μαζί για 5 λεπτά στο μίξερ.
Κοσκινίζουμε 6 1/2 φλιτζάνια αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα. Ανακατώνουμε το αλεύρι με το μίγμα βουτύρου, χωρίς να ζυμώσουμε πολύ γιατί τα μελομακάρωνα θα γίνουν σφιχτά. Προσθέτουμε αν χρειαστεί αλεύρι, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης σε μέγεθος μικρού κεφτέ, πλάθουμε μπαλάκια, τα πιέζουμε επάνω στον τρίφτη και τα τυλίγουμε σε σχήμα μελομακάρονου (οβάλ).
Βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 177 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το μελί, τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά. Ξαφρίζουμε και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στα ζεστά μελομακάρονα. Αφήνουμε να μελώσουν με το σιρόπι. Γυρίζουμε πάνω κάτω τα μελομακάρωνα για να σιροπιαστεί και η επάνω επιφάνειά τους. Τα ξαναγυρίζουμε και έτσι όπως είναι τώρα με το σιρόπι, τα πασπαλίζουμε ένα ένα με τα καρύδια την κανέλα ανακατωμμένα.
προτάσεις:
Μπορούμε ν' αυξομειώσουμε ανάλογα το βούτυρο με το λάδι, αρκεί να είναι 2 φλιτζάνια στο σύνολό τους. Όσο περισσότερο λάδι έχουν, τόσο πιο τραγανά και γίνουν. Αν είναι περισσότερο το βούτυρο γίνονται πιο απαλά και μαλακά.
Προσθέσουμε 2 φλιτζάνια καρύδια στη ζύμη για να είναι πιο καρυδάτη η γεύση τους.
Μπορούμε ακόμη, να αντικαταστήσουμε το κονιάκ με κρασί άσπρο ή κόκκινο.