solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    Ο λόξιγκας

    Admin
    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 163
    Ηλικία : 46

    Ο λόξιγκας Empty Ο λόξιγκας

    Δημοσίευση από Admin Πεμ 7 Οκτ 2010 - 9:34

    Ο λόξιγκας Images11

    Εμφανίζεται χωρίς ιδιαίτερο λόγο από το πουθενά και εξαφανίζεται εξίσου αθόρυβα "Χικ"... μέχρι ν΄ αποφασίσει να μας ξαναεπισκεφτεί. "Χικ". Ποιός;

    Ο λόξιγκας!

    Λόξιγκα ονομάζουμε την κατάσταση, κατά την οποία παίρνουμε σε τακτικά διαστήματα ανάμεσα σε κανονικές, κάποιες πολύ κοφτές εισπνοές. Το αποτέλεσμα των απότομων αυτών εισπνοών είναι ο χαρακτηριστικός ήχος "Χικ", ο οποίος είναι αρκετά δυνατός και συνήθως δεν μπορούμε να το "χαμηλώσουμε". "Χικ".

    Πώς προκαλείται ο λόξιγκας;


    Υπεύθυνο για τον λόξιγκα είναι κυρίως το διάφραγμα. Το διάφραγμα είναι ένας μεγάλος μυς που βρίσκεται στο κάτω μέρος του στήθους. Λειτουργία του είναι η υποστήριξη των πνευμόνων στην διαδικασία της αναπνοής.

    Κατά την διάρκεια της εισπνοής συρρικνώνεται προς τα κάτω για να δημιουργηθεί χώρος για τους γεμάτους με αέρα πνεύμονες. Αντίθετα, κατά την εκπνοή πιέζει τους πνεύμονες προς τα πάνω ώστε να τους βοηθήσει να "ξεφορτωθούν" τον αέρα προς τα έξω.

    Κάποτε το διάφραγμα ερεθίζεται με αποτέλεσμα να συσπάται απότομα κατά την εισπνοή. Ταυτόχρονα, νεύρα στον εγκέφαλο δίνουν διαταγή στην επιγλωττίδα να κλείσει την δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες. (Η επιγλωττίδα είναι ένα είδος πώματος που βρίσκεται στον λαιμό μας και κλείνει την δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες όταν τρώμε ή πίνουμε, για να μην εισέρχονται τα τρόφιμα στους πνεύμονες!)

    Το απότομο κλείσιμο της επιγλωττίδας είναι και αυτό που προκαλεί τον ήχο: "Χικ".

    Το διάφραγμα μπορεί να ερεθιστεί όταν τρώμε πολύ γρήγορα μεγάλες ποσότητες φαγητού, όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ (ένας κλασικός μεθύστακας σε ένα έργο συνήθως "λοξιγκιάζει"!), όταν είμαστε αγχωμένοι ή όταν η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα είναι χαμηλή.

    Γιατί κάθε τόσο "λοξιγκιάζουμε";

    Ο λόξιγκας προβληματίζει εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες αφού δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη λειτουργία για τον οργανισμό μας.

    Έχει παρατηρηθεί πως τα έμβρυα έχουν λόξιγκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιστήμονες ειδηγούνται πως ίσως η λειτουργία του λόξιγκα να είναι η αποτροπή των υγρών από το να εισέλθουν στους πνεύμονες του εμβρύου και ο λόξιγκας κατά τη ζωή να είναι απλά ένα κατάλοιπο της εμβρυικής ηλικίας.

    Η θεωρία αυτή όμως είναι προβληματική αφού για να αποτρέψουμε κάτι από το να εισέλθει στον οργανισμό μας, είναι πιο λογικό να αντιδράσουμε με ένα είδος βήχα που θα προωθήσει το υγρό π.χ. προς τα έξω παρά με λόξιγκα που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια κοφτή εισπνοή!

    Νέες έρευνες εισηγούνται τώρα πως ο λόξιγκας μπορεί να είναι ένα κατάλοιπο των απογόνων μας. Σύμφωνα μ' αυτές παρουσιάζονται πολλά κοινά μεταξύ του λόξιγκα και της αναπνοής των αμφιβίων με βράγχια, από τα οποία εξελίχθηκαν και οι άνθρωποι!

    Τα αμφίβια που έχουν βράγχια σπρώχνουν το νερό με αυτά, χρησιμοποιώντας μια λειτουργία πολύ όμοια με τον λόξιγκα που έχουμε εμείς. Και σε αυτά όπως και σε εμάς ο λόξιγκας σταματά σε αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα.

    Οι επιστήμονες λοιπόν, υποστηρίζουν πως το μέρος του εγκεφάλου που ήλεγχε τον λόξιγκα στα πρώτα αμφίβια (από τα οποία εξελίχθηκαν μετά τα θηλαστικά, μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος!) παρέμεινε παρά την εξέλιξη και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

    Οι θεωρίες αυτές δεν έχουν όμως επιβεβαιωθεί ακόμη και για να γίνει αυτό θα χρειαστούν ακόμη πολλές μελέτες.

    Το ξέρατε πως και τα άλλα θηλαστικά, π.χ. οι πίθηκοι, παρουσιάζουν λόξιγκα;

    Ανεξάρτητα από το από που προήλθε ο λόξιγκας, ένα είναι το σίγουρο: Είτε το θέλουμε είτε όχι, κάποτε εμφανίζεται. Πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;

    Δεν υπάρχει σίγουρη μέθοδος για να αποφύγουμε ή να διώξουμε το λόξιγκα, μπορείτε όμως να προσπαθήσετε τα πιο κάτω:

    Πιείτε ένα ποτήρι νερό πολύ γρήγορα.

    Εισπνεύσετε και εκπνεύσετε μερικές (3-4) φορές με το στόμα αφού εφαρμόσετε σε αυτό μια χάρτινη σακούλα. Προσοχή: Μη βάλετε το κεφάλι ή τη μύτη σας μέσα στη σακούλα!! Εκπνέοντας σ' αυτή, θα αυξηθεί η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (αφού δεν μπορεί να διαφύγει στον αέρα) και εισπνέοντας το, θα αυξήσετε τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας. Μιας και ο λόξιγκας μπορεί να οφείλεται σε χαμηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, έχετε αρκετά καλές πιθανότητες για ένα καλό αποτέλεσμα. Προσοχή όμως! Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα αφού μπορεί να εισέλθει στα ρουθούνια και να τα κλείσει!

    Κρατήστε την αναπνοή σας μέχρι να μετρήσετε ως το 10. Ο λόγος που μπορεί να σας βοηθήσει το κράτημα της αναπνοής είναι ο ίδιος με τον πιο πάνω.

    Η πλέον κλασική μέθοδος: Αφήστε κάποιον να σας τρομάξει

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Πεμ 9 Μάης 2024 - 6:47