solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!


Τυρί. Υψηλή θρεπτική αξία

Μοιραστείτε
avatar
sweety
Useful member
Useful member

Αριθμός μηνυμάτων : 33
Ηλικία : 36

Τυρί. Υψηλή θρεπτική αξία

Δημοσίευση από sweety Την / Το Σαβ 6 Νοε 2010 - 16:11

Η κατανάλωση τυριού προσφέρει σημαντικά οφέλη, αφού μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από παθήσεις των οστών και από οδοντικές φθορές, ενώ μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.

Τα τυριά παρέχουν στην έγκυο και στον παιδικό οργανισμό σημαντικές ποσότητες φωσφόρου και βιταμινών Α, B και D. Παράλληλα, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που είναι πολύ εύπεπτες λόγω της διάσπασής τους σε πεπτίδια και αμινοξέα. Στα σκληρά τυριά η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι μεγαλύτερη από του κρέατος. Έτσι το τυρί, σε συνδυασμό με φρούτα ή ψωμί αποτελεί ένα πλήρες ενδιάμεσο γεύμα με πολλαπλά οφέλη τόσο για την έγκυο όσο και για το παιδί.

Τα τυριά αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Η συγκέντρωση ασβεστίου στα τυριά διαφέρει σημαντικά, ανάλογα το είδος και την τεχνολογία παραγωγής κάθε προϊόντος. Στα σκληρά τυριά παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση, η οποία μειώνεται σε τυριά με αυξημένη περιεκτικότητα λίπους. Εκατό γραμμάρια τυριού περιέχουν 300 - 100 mg ασβεστίου (ημερήσια ανάγκη 1.000 -1.200 mg), με πρωταθλητές την παρμεζάνα και τη γραβιέρα.

Πρέπει να γνωρίζετε:
Ανάλογα με τον τρόπο και το χρόνο ωρίμανσης, αλλά και την υγρασία που περιέχουν, τα τυριά διακρίνονται σε πολύ σκληρά (π.χ. παρμεζάνα, ξηρή μυζήθρα), σκληρά (π.χ. κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, τσένταρ, έμενταλ), ημίσκληρα (π.χ. γκούντα, ένταμ, ροκφόρ, μπρικ) και μαλακά (μυζήθρα, ανθότυρο, φέτα, μανούρι, κότατζ, καμεμπέρ).
Ανάλογα με το είδος του γάλακτος τα τυριά διακρίνονται σε αγελαδινά, πρόβεια, κατσικίσια, αιγοπρόβεια, κ.ά.
Το τυρί εξακολουθεί να ωριμάζει, ανεξάρτητα από την καλή αποθήκευσή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σκληρά τυριά να διατηρούνται για κάποιους μήνες, ενώ τα πιο μαλακά να διατηρούνται από 1 έως 3 εβδομάδες μετά το άνοιγμά τους.
Το τυρί στην αρχική του συσκευασία πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία +2 έως + 4° C. Μετά το άνοιγμα, διατηρείται σε διαφανή μεμβράνη ή σε πλαστικό δοχείο που το βοηθούν να διατηρήσει την υγρασία του.
Μην τοποθετείτε στο ίδιο δοχείο διαφορετικά είδη τυριών.
Το τριμμένο τυρί διατηρείται λιγότερο καιρό από αυτό που είναι κομμένο σε κομμάτια.
Το τυρί είναι μια υπέροχη τροφή, έχει όμως αρκετό λίπος. Πολύ ωραία τυριά έχουν υψηλό ποσοστό λίπους, που μπορεί να φτάσει σε ποσοστό το 70-80%, ειδικά τα γαλλικά τυριά, τα τύπου ροκφόρ, όπως και πολλά τυριά που αλείφονται.

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Δευ 26 Ιουν 2017 - 1:17