solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!


Διατροφή. Τι πρέπει να προσέχουμε

Μοιραστείτε
avatar
sweety
Useful member
Useful member

Αριθμός μηνυμάτων : 33
Ηλικία : 37

Διατροφή. Τι πρέπει να προσέχουμε

Δημοσίευση από sweety Την / Το Σαβ 6 Νοε 2010 - 16:07

Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές που δεν πρέπει να αγνοήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενδεδειγμένες τροφές:

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυριά, κ.τλ). Το γάλα είναι απαραίτητο. Ενδείκνυται η καθημερινή λήψη γάλατος (1lt ανά ημέρα) κατά προτίμηση φρέσκο.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα λαχανικά ωμά ή βρασμένα στον ατμό είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Φρέσκοι χυμοί λαχανικών, όπως π.χ. της ντομάτας και του καρότου, αλλά και φρούτων.

Αυγά ψημένα, 2-4 φορές την εβδομάδα. Αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, λιπών, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Α.

Ξηροί καρποί (φουντούκια, φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα), φασόλια, σόγια, μαύρο πλήρες ψωμί, μπιζέλια. Όλα τα παραπάνω είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής της εγκύου.

Αφεψήματα π.χ. χαμομηλιού, που λειτουργούν καταπραϋντικά και δεν ερεθίζουν το νευρικό σύστημα, όπως κάνουν ο καφές και το μαύρο τσάι. Ωστόσο, ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα δε θεωρείται, ότι είναι επικίνδυνο στην εγκυμοσύνη.

Τροφές που απαγορεύονται:

Ωμά ή μισομαγειρεμένα κρέατα και πουλερικά. Λόγω του αίματος που περιέχουν ενέχουν τον κίνδυνο μολύνσεων (σαλμονέλα, τοξόπλασμα, κ.ά).

Ωμά ψάρια και αυγά ενέχουν τον κίνδυνο λοιμώξεων (λιστερίωση, σαλμονέλα).

Γαλακτοκομικά άγνωστης προέλευσης για τα οποία δε γνωρίζετε τις συνθήκες παραγωγής και ασφαλούς επεξεργασίας παστερίωσης, με την οποία καταστρέφονται τα μικρόβια.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:

Διατηρημένες τροφές, όπως π.χ. κονσέρβες, παστά και αλλαντικά, γιατί έχουν μικρή διατροφική αξία, στερούνται βιταμινών και περιέχουν πολύ αλάτι.

Τα δύσπεπτα φαγητά, όπως π.χ. τηγανιτά, καρυκεύματα και βαριές σάλτσες.

Αλκοολούχα ποτά, ηδύποτα και αποστάγματα όπως ούζο, κονιάκ, τσίπουρο, τσικουδιά, κ.ά. Το αλκοόλ περνάει μέσα από το αίμα της μητέρας στο αίμα του εμβρύου και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη των οργάνων του. Ωστόσο, ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό, όταν το θελήσετε δε θεωρείται επικίνδυνο.

Αεριούχα ποτά, αναψυκτικά και μπύρες, που περιέχουν αρκετές μη ωφέλιμες, γλυκαντικές ύλες, οι οποίες προσθέτουν παραπανίσια κιλά.

Τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι, όπως τσιπς, πατατάκια, κ.ά.

Αντικατάσταση τροφών

Στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορείτε και πρέπει να αντικαταστήσετε με άλλες, με μοναδικό σκοπό το μέγιστο διατροφικό όφελος τόσο για εσάς όσο και για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε:
Ζάχαρη με μέλι
Άσπρο με μαύρο ψωμί
Κομπόστες με φρέσκα φρούτα
Πλήρες γάλα με γάλα μειωμένων λιπαρών
Πλήρες γιαούρτι με γιαούρτι μειωμένων λιπαρών
Αναψυκτικά με φρέσκους χυμούς φρούτων
Τσιγαριστά και τηγανιτά με βραστά
Κοκκινιστά φαγητά με λεμονάτα
Μπύρα με ένα ποτηράκι λευκό κρασί
Ενδιάμεσα τσιμπολογήματα φαγητών με φρούτα
Λιπαρές σαλάτες του εμπορίου με σαλάτες φρέσκων λαχανικών
Ομελέτες με βραστά αυγά
Ξίδι με φρέσκο χυμό λεμονιού
Καφέ με ήπια αφεψήματα ή μη καφεϊνούχα αναψυκτικά

Χρήσιμες συμβουλές
Προτιμάτε να τρώτε φαγητά που μαγειρεύετε εσείς η ίδια. Μ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα των τροφών, εφόσον φροντίζετε τον τρόπο συντήρησης και παρασκευής τους.
Μην αγοράζετε τρόφιμα και ιδίως κρεατικά άγνωστης προέλευσης, για τα οποία δεν έχετε καμία εγγύηση ποιότητας.
Φροντίστε να τρώτε λαχανικά και φρούτα εποχής.
Επιβάλλεται καλό πλύσιμο όλων των τροφών και ιδίως των λαχανικών που έχουν πτυχές, όπως το μαρούλι.
Καταναλώνετε τα τρόφιμα το συντομότερο δυνατό. Μην τα αφήνετε για μεγάλο διάστημα στη συντήρηση, γιατί αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά τους.
Προσέχετε την ημερομηνία λήξης πριν την κατανάλωση των τροφών.
Αποφύγετε τροφές που περιέχουν πολλά συντηρητικά και διογκωτικά συστατικά.
Προτιμάτε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.
Δώστε σημασία στο καλό ψήσιμο και βράσιμο των ζωικών τροφών.
Φροντίστε για το καλό πλύσιμο των σκευών που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα με ζεστό νερό και σαπουνάδα.
Προτιμάτε την ξεχωριστή αποθήκευση των κρεάτων και των ψαριών στην κατάψυξη ή στη συντήρηση του ψυγείου. Έτσι, περιορίζεται η τυχόν μεταφορά μικροβίων από το ένα είδος στο άλλο σε περίπτωση αλλοίωσής τους.

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ 15 Δεκ 2017 - 14:05