solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    Καλοκαίρι και ενυδρείο

    sokratis
    sokratis
    Useful member
    Useful member


    Αριθμός μηνυμάτων : 49
    Ηλικία : 43

    Καλοκαίρι και ενυδρείο Empty Καλοκαίρι και ενυδρείο

    Δημοσίευση από sokratis Πεμ 14 Οκτ 2010 - 10:32

    Καλοκαίρι και ενυδρείο 0001tw

    Eπανερχόμαστε στο θέμα ψάρια, καθότι μας είναι ιδιαιτέρως συμπαθή (και αναγκαία όπως και οι γάτες) ενώ λατρεύουμε, να χαζεύουμε τα καλού feng shui ενυδρεία - είτε πρόκειται για το φυσικό «ενυδρείο» του βυθού της θάλασσας, είτε για το ενυδρείο στο σπίτι. Διαβάστε λοιπόν όλα όσα μας συμβουλεύει ο ειδικός για θέματα ψαριών Γιώργος Bάβουλας και εφαρμόστε τα στο ενυδρείο σας το καλοκαίρι, για να το βρείτε επιστρέφοντας από τις εκδρομές όπως το αφήνετε φεύγοντας και όχι σαν… χλιαρή ψαρόσουπα.

    Προετοιμασία νερού
    Η προετοιμασία του νερού πριν φύγουμε για διακοπές θα πρέπει να περιλαμβάνει ό,τι ακριβώς περιλαμβάνει μία τακτική συντήρηση του ενυδρείου μας.

    * Αλλαγή νερού στο 1/3 του συνολικού όγκου του ενυδρείου.
    * Καθαρισμός των βιολογικών υλικών φιλτραρίσματος (ξέπλυμα με νερό του ενυδρείου για να μην καταστραφούν τα χρήσιμα βακτηρίδια που διασπούν την αμμωνία).
    * Αλλαγή στα χημικά υλικά φιλτραρίσματος.
    * Παράλληλα με την αλλαγή του νερού δε θα πρέπει να ξεχνάμε την προσθήκη αντιχλωρίου, βακτηριδίων και ανάλογα με τα είδη των ψαριών που φιλοξενούμε εκχύλισμα τύρφης ή άλλα πρόσθετα ρυθμιστικά του νερού.
    * Η προετοιμασία θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν φύγουμε, έτσι ώστε αν προκύψει κάποιο πρόβλημα στους μηχανισμούς, να το δούμε έγκαιρα και να το διορθώσουμε (θυμηθείτε τι έκανε ο NEMO με τους φίλους του στο ενυδρείο!). Mην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή, γιατί κινδυνεύετε να διαπιστώσετε ότι κάτι λείπει, ή ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά και θα αγχωθείτε χωρίς λόγο.

    Τάισμα
    Κατά τη διάρκεια της απουσίας μας δε θα πρέπει να μεταβάλλετε είτε ποιοτικά, είτε ποσοτικά η διατροφή των ψαριών σας. Για λίγες μέρες απουσίας, υπάρχουν τροφές διαρκείας Σαββατοκύριακου ή 15 ημερών που μπορούν να καλύψουν λίγα ψάρια, μικρού μεγέθους όχι όμως μεγάλα και επιθετικά (όχι δηλαδή, πώς το φανταστήκατε να χορτάσει το πιράνχας με την «σκονίτσα»; σημ. ΓAB). Αυτά απαιτούν διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και μεγαλύτερη ποσότητα που δεν μπορούν αυτές οι τροφές να καλύψουν. Για την κάλυψη, λοιπόν, μεγαλύτερου διαστήματος από 15 ως 30 ημέρων αλλά και σωστής ποσότητας και ποιότητας διατροφής, υπάρχουν στην ελληνική αγορά αυτόματες ταΐστρες. Με αυτές, υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της ποσότητας της τροφής που θα πέφτει στο ενυδρείο αλλά και της συχνότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολύ σημαντικό, αν ο χώρος δε φωτίζεται, είναι να υπάρχει χρονοδιακόπτης στο φωτισμό του ενυδρείου, ώστε μισή ώρα πριν τη ρύθμιση του ταϊσματος να ανάβει το φως. Έτσι, τα ψάρια θα τρέφονται σωστά (να μη βλέπουν τι τρώνε; σημ. ΓAB) και τα φίλτρα δε θα λερώνονται από τμήμα τροφής που δε θα έχει καταναλωθεί και θα πηγαίνει σε αυτά.

    Θερμοκρασία νερού - φωτισμός
    Η ιδανική θερμοκρασία για το κάθε ενυδρείο, εξαρτάται πρωτίστως από τα είδη των ψαριών που φιλοξενεί. Σε ένα ενυδρείο κρύου νερού (χρυσόψαρα, οράντες, κόι) οι ιδανικές θερμοκρασίες διαβίωσης και ευημερίας των ψαριών κυμαίνονται μεταξύ 18–24°C. Τα περισσότερα βέβαια είδη κρύου νερού, μπορούν εύκολα να ανεχθούν θερμοκρασίες μεταξύ 10 (μπρρρρ) και 30°C για περιορισμένα χρονικά διαστήματα. Tο καλοκαίρι, που στην Ελλάδα η θερμοκρασία πολλές φορές ξεπερνάει τους 35°C, καλό θα ήταν για ένα ενυδρείο κρύου νερού να βρίσκεται σε σχετικά δροσερό χώρο. Aν πρόκειται να λείψετε καιρό, αφήστε τα καπάκια ανοιχτά, έτσι ώστε ο αέρας στην επιφάνεια του νερού να ανανεώνεται μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία κατά 2 ή 30C.

    Σε ένα ενυδρείο που φιλοξενεί τροπικά ψάρια γλυκού ή θαλασσινού νερού, οι ιδανικές θερμοκρασίες εξαρτώνται καθαρά από τα είδη των ψαριών. Mια μεγάλη πλειοψηφία τροπικών ψαριών, ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες μεταξύ 24 και 270C. Φυσικά για περιορισμένα χρονικά διαστήματα πολλά είδη ανέχονται θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 320C αλλά τόσο ακραίες θερμοκρασίες θα πρέπει να αποφεύγονται. Πολλοί, αν όχι όλοι, αφού η θερμοκρασία περιβάλλοντος σταθεροποιηθεί πάνω από τους 270C αφαιρούν ή κλείνουν το θερμοστάτη του ενυδρείου τους. Καλό θα ήταν σε περιόδους απουσίας μας, να κλείνουμε τελείως το θερμοστάτη για λόγους ασφαλείας. Πέραν αυτού καλό είναι να αφήνουμε τα καπάκια ανοικτά.

    Σε περιπτώσεις ενυδρείων ιδιαίτερα αυτών με θαλασσινό νερό όπου ασπόνδυλα (ανεμώνες, κοράλια) αλλά και ψάρια δεν μπορούν να ανεχθούν τις υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν ψυκτικά μηχανήματα που με την κατάλληλη ρύθμιση, μπορούν να φτάσουν εύκολα και σταθερά στην απαιτούμενη θερμοκρασία.

    Ένας παράγοντας που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού, είναι ο φωτισμός του ενυδρείου. Σε περιόδους που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, θα πρέπει να περιορίζουμε τις ώρες που λειτουργεί ο φωτισμός του. Aρκεί να ανάβουμε τα φώτα 1 ώρα πριν το τάισμα και να τα κρατάμε αναμμένα και για 1 με 2 ώρες μετά. Μια κλασική ταϊστρα δύο παροχών μας επιβάλλει, συνεπώς, 4 – 6 ώρες φωτισμού στη διάρκεια του 24ώρου.

    Fish-Sitting
    Δυστυχώς οι περισσότεροι καλοθελητές (καλή τους ώρα) έχουν την τάση να παραταίζουν τα ψάρια από φόβο μην τυχόν και ψοφήσουν (και γιατί τους μοιάζει πολύ ενδιαφέρον, να τα παρακολουθούν ενώ τρώνε). Αυτό βέβαια είναι εντελώς λανθασμένο, αφού αλλάζει η ποσότητα της τροφής που εμείς τα έχουμε συνηθίσει, ενώ η τροφή που δεν καταναλώνεται κινδυνεύει να μολύνει το ενυδρείο.

    Το καλύτερο λοιπόν για το τάισμα, είναι να εγκαταστήσουμε μια αυτόματη ταΐστρα με χρονοδιακόπτη για το φωτισμό και να αφήσουμε μόνο σε αυτόν που έχουμε εμπιστοσύνη να ελέγχει για τη σωστή λειτουργία του φωτισμού της ταΐστρας και του φίλτρου. Επίσης, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ενημερώσετε εκείνον που θα προσέχει τα ψάρια σας, για πιθανές ενδείξεις ασθένειας και πρακτικές λύσεις σε περίπτωση προβλημάτων.

    Μη ξεχάσω...

    2 εβδομάδες πριν τις διακοπές αγοράστε:
    * Τροφές για όλα τα είδη των ψαριών σας
    * Υγρά συντήρησης και φάρμακα
    * Mηχανικά και χημικά υλικά φιλτραρίσματος
    * Μηχανολογικό εξοπλισμό (αν κάτι σας έχει χαλάσει)
    * Χρονοδιακόπτη για το φωτισμό (για να μην κάνουν σολάριουμ τα ψάρια σας)
    * Αυτόματη ταΐστρα (δοκιμάστέ την τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν για να δείτε αν λειτουργεί σωστά)

    ΨΑΡΙΑ: «όλα τα καθαρίζω»Όπως και πριν την αναχώρησή μας αλλά και κατά τη διάρκεια της απουσίας μας καλό θα είναι να βρίσκονται στο ενυδρείο χρήσιμα ψάρια καθαριστές όπως γλύφτες, γατόψαρα, πλακόστομοι που θα διατηρούν το ενυδρείο σε καλή κατάσταση χωρίς υπολείμματα τροφών. Και πάλι όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι οποιαδήποτε εισαγωγή ψαριού θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν να φύγουμε, ώστε αν κάποιο από αυτά εμφανίσει κάποιο πρόβλημα, να μπορέσουμε έγκαιρα να το αντιμετωπίσουμε.

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Κυρ 19 Μάης 2024 - 10:52