Οι λόγοι που είναι απαραίτητο το ασβέστιο στην εγκυμοσύνη
Εάν είστε ήδη έγκυος, σίγουρα θα έχετε αρχίσει να ενδιαφέρεστε για τη σωστή και υγιεινή διατροφή σας, ώστε να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας την περίοδο αυτή.
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από αυτές όπου οι ανάγκες σας σε ασβέστιο αυξάνονται κατακόρυφα, αφού πλέον δεν εξυπηρετούνται μόνο οι ανάγκες του δικού σας οργανισμού αλλά και του εμβρύου. Αυτό σημαίνει πως για να εξασφαλιστεί η υγεία των οστών και των δοντιών του εμβρύου και αργότερα του μωρού, θα πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον 1.000mg ασβεστίου, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Το μωρό που μεγαλώνει στην κοιλιά σας χρειάζεται πολύ ασβέστιο για να σχηματίσει τα οστά του και να προετοιμάσει τα δόντια του, που δημιουργούνται τώρα, παρ’ ότι εμφανίζονται κάποιους μήνες μετά τη γέννηση. Εάν δεν του προμηθεύσετε την απαραίτητη ποσότητα, εκείνο θα πάρει το ασβέστιο που χρειάζεται από τα αποθέματα του οργανισμού σας.
Αμέσως μετά τον τοκετό, το ασβέστιο παραμένει εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα εάν σκοπεύετε να θηλάσετε. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει, όταν δεν υπάρχει επάρκεια αυτού του μεταλλικού στοιχείου στον οργανισμό σας δεν έχει να κάνει τόσο με την ποιότητα του γάλακτος που προσφέρετε στο μωρό σας, αλλά κυρίως με την εξάντληση των αποθεμάτων του οργανισμού σας αφήνοντας τα οστά σας ακόμα πιο εκτεθειμένα σε μια στέρηση, που αργά ή γρήγορα θα κάνει ορατές της συνέπειές της.
Εμείς σας προτείνουμε τροφές που πρέπει να εντάξετε στο διατροφολόγιο σας προκειμένου να έχετε αρκετές πηγές ασβεστίου.
- Το γάλα και το γιαούρτι είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το γάλα είναι η πρώτη και αποκλειστική τροφή μας για αρκετούς μήνες.
Μάλιστα, το γάλα, επειδή εμπλουτίζεται με βιταμίνη D, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
- Τα τυριά είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο, όμως με τη συχνή κατανάλωσή τους υπάρχει ο κίνδυνος να πάρετε περισσότερες θερμίδες απ' όσες θα έπρεπε, αφού είναι παράλληλα πλούσια σε λιπαρά.
- Για επιπλέον ασβέστιο, προτιμήστε τα λαχανικά με πράσινα φύλλα, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα ξερά φασόλια, σπόρους, όπως το σουσάμι και ο ηλιόσπορος, και τα θαλασσινά.
- Για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση του ασβεστίου, αποφύγετε να συνδυάσετε τα γαλακτοκομικά με δημητριακά ολικής άλεσης, που δεν είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, γιατί τα φυτικά οξέα μειώνουν την αφομοίωση ορισμένων μετάλλων από το έντερο, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε στο γάλα σας μία κουταλιά στιγμιαίου ροφήματος κακάο, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι το σπανάκι και το παντζάρι περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο έχει δράση παρόμοια με αυτή των φυτικών οξέων.
- Στο εμπόριο υπάρχουν χυμοί και μεταλλικά νερά εμπλουτισμένα σε ασβέστιο.
Εάν είστε ήδη έγκυος, σίγουρα θα έχετε αρχίσει να ενδιαφέρεστε για τη σωστή και υγιεινή διατροφή σας, ώστε να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας την περίοδο αυτή.
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από αυτές όπου οι ανάγκες σας σε ασβέστιο αυξάνονται κατακόρυφα, αφού πλέον δεν εξυπηρετούνται μόνο οι ανάγκες του δικού σας οργανισμού αλλά και του εμβρύου. Αυτό σημαίνει πως για να εξασφαλιστεί η υγεία των οστών και των δοντιών του εμβρύου και αργότερα του μωρού, θα πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον 1.000mg ασβεστίου, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Το μωρό που μεγαλώνει στην κοιλιά σας χρειάζεται πολύ ασβέστιο για να σχηματίσει τα οστά του και να προετοιμάσει τα δόντια του, που δημιουργούνται τώρα, παρ’ ότι εμφανίζονται κάποιους μήνες μετά τη γέννηση. Εάν δεν του προμηθεύσετε την απαραίτητη ποσότητα, εκείνο θα πάρει το ασβέστιο που χρειάζεται από τα αποθέματα του οργανισμού σας.
Αμέσως μετά τον τοκετό, το ασβέστιο παραμένει εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα εάν σκοπεύετε να θηλάσετε. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει, όταν δεν υπάρχει επάρκεια αυτού του μεταλλικού στοιχείου στον οργανισμό σας δεν έχει να κάνει τόσο με την ποιότητα του γάλακτος που προσφέρετε στο μωρό σας, αλλά κυρίως με την εξάντληση των αποθεμάτων του οργανισμού σας αφήνοντας τα οστά σας ακόμα πιο εκτεθειμένα σε μια στέρηση, που αργά ή γρήγορα θα κάνει ορατές της συνέπειές της.
Εμείς σας προτείνουμε τροφές που πρέπει να εντάξετε στο διατροφολόγιο σας προκειμένου να έχετε αρκετές πηγές ασβεστίου.
- Το γάλα και το γιαούρτι είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το γάλα είναι η πρώτη και αποκλειστική τροφή μας για αρκετούς μήνες.
Μάλιστα, το γάλα, επειδή εμπλουτίζεται με βιταμίνη D, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
- Τα τυριά είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο, όμως με τη συχνή κατανάλωσή τους υπάρχει ο κίνδυνος να πάρετε περισσότερες θερμίδες απ' όσες θα έπρεπε, αφού είναι παράλληλα πλούσια σε λιπαρά.
- Για επιπλέον ασβέστιο, προτιμήστε τα λαχανικά με πράσινα φύλλα, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα ξερά φασόλια, σπόρους, όπως το σουσάμι και ο ηλιόσπορος, και τα θαλασσινά.
- Για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση του ασβεστίου, αποφύγετε να συνδυάσετε τα γαλακτοκομικά με δημητριακά ολικής άλεσης, που δεν είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, γιατί τα φυτικά οξέα μειώνουν την αφομοίωση ορισμένων μετάλλων από το έντερο, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε στο γάλα σας μία κουταλιά στιγμιαίου ροφήματος κακάο, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι το σπανάκι και το παντζάρι περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο έχει δράση παρόμοια με αυτή των φυτικών οξέων.
- Στο εμπόριο υπάρχουν χυμοί και μεταλλικά νερά εμπλουτισμένα σε ασβέστιο.