solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    Βασικές οδηγίες θηλασμού

    mairoula
    mairoula
    Expert member
    Expert member


    Αριθμός μηνυμάτων : 59
    Ηλικία : 37
    Πόλη : patra

    Βασικές οδηγίες θηλασμού Empty Βασικές οδηγίες θηλασμού

    Δημοσίευση από mairoula Σαβ 23 Οκτ 2010 - 15:52

    Οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν για υγιή τελειόμηνα νεογέννητα. Αν το μωρό σας είναι πρόωρο, χαμηλού βάρους γέννησης ή άρρωστο ισχύουν γενικώς τα ίδια, μόνο που ίσως χρειαστείτε βοήθεια για να το κάνετε να πιάσει σωστά και να θηλάσει για ώρα. Για τέτοιου είδους βοήθεια και για οποιοδήποτε πρόβλημα θηλασμού, απευθυνθείτε στο Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος.

    1. Βάλτε το μωρό να θηλάσει το συντομότερο δυνατόν μετά τον τοκετό.

    2. Θηλάζετε αποκλειστικά. Μη δίνετε συμπλήρωμα, τσάι, νερό ή πιπίλα τουλάχιστον για τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του μωρού.

    3. Θηλάζετε όσο θέλει το μωρό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό θα είναι στο στήθος περισσότερες από 18 ώρες το 24ωρο τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Κάτι τέτοιο είναι τελείως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Όποτε το μωρό ψάχνει με το στόμα, βάζει τα χέρια στο στόμα ή κλαίει βάλτε το αμέσως στο στήθος, ακόμα κι αν θήλαζε ακατάπαυστα για 3 ώρες μέχρι πριν από 5 λεπτά.

    4. Θηλάζετε σε κάθε γεύμα από ένα στήθος μόνο. Αν το μωρό γκρινιάζει ή χάσει το ενδιαφέρον του μπορείτε να το βάλετε να θηλάσει στο άλλο στήθος, ειδικά κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες της ζωής του. Αλλιώς, ολοκληρώνετε το θηλασμό από το ίδιο στήθος. Όταν το μωρό κοιμηθεί βαθιά και ξυπνήσει, τότε αλλάζετε στήθος.

    5. Θηλάζετε πάντα σε αναπαυτική στάση για σας την ίδια. Υποστηρίζετε το σώμα σας με μαξιλάρια κάτω από τα χέρια, στον αυχένα κι επάνω στα πόδια, ώστε να μην σηκώνετε το βάρος του μωρού, απλώς να το συγκρατείτε σε σωστή στάση. Υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια θηλασμού που βοηθούν πολύ.

    6. H σωστή στάση θηλασμού είναι ως εξής:
    Καθίστε με το σώμα του μωρού ολόκληρο στραμμένο στο σώμα σας. Η κοιλιά του μωρού να ακουμπά το στομάχι της μητέρας. Πιάνετε το στήθος με το αντίθετο χέρι σας (αρ.χέρι-δεξί στήθος) χωρίς να ακουμπάμε τα δάχτυλά σας στη θηλή ή τη θηλαία άλω (ολόκληρο το σκούρο τμήμα δηλαδή να είναι ελεύθερο). Κουνάτε το στήθος πάνω-κάτω χαϊδεύοντας τα χείλη του μωρού με την θηλή. Όταν ανοίξει διάπλατα το στόμα του φέρνετε το μωρό πιο κοντά, να πιάσει το στήθος. Πρέπει να έχει στο στόμα του και μεγάλο τμήμα γύρω απ’ την θηλή.

    Ο θηλασμός δεν πονά. Αν πονάτε κάτι έχει γίνει λάθος. Πρέπει να βγάλετε το μωρό από το στήθος και να το τοποθετήσετε σωστά. Βγάζετε το μωρό από το στήθος με τον εξής τρόπο: γλιστράτε το μικρό σας δάχτυλο (αριστερό χέρι-δεξί στήθος) στο στόμα του μωρού βαθιά περίπου 3 εκατοστά, ώστε να πιάσει το δάχτυλο και να αφήσει την θηλή. Ξανακάνετε την προσπάθεια απ’ την αρχή όσες φορές χρειαστεί για να έχει το μωρό στο στόμα όλη τη θηλή, μεγάλο τμήμα της θηλαίας άλω (το καφέ τμήμα γύρω απ’ τη θηλή), να μην πονάτε, να φαίνεται ικανοποιημένο και να ακούγεται να καταπίνει. Για να θηλάσει η μητέρα ξαπλωμένη ή σε άλλες στάσεις θα πρέπει να της δείξει κάποιος.

    7. Η πιο συχνή απορία των μητέρων γι’ αυτές τις πρώτες εβδομάδες είναι αν έχουν αρκετό γάλα. Εκτός του να ακούτε το μωρό να καταπίνει, να φαίνεται ικανοποιημένο και να διψάτε πολύ η ίδια, όταν ένα μωρό χορταίνει έχει 6-8 βρεγμένες (με τσίσα) πάνες το 24ωρο. Επειδή οι πάνες είναι πολύ απορροφητικές και τα τσίσα του μωρού πολύ λίγα, για να αισθανθείτε το βάρος τους βάζετε μέσα σε κάθε καθαρή πάνα ένα κομμάτι χαρτοπετσέτα. Αν το πιάσετε σε λίγο και είναι βρεγμένο σημαίνει πως το μωρό έκανε τσίσα.

    Τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες δεν θήλαζαν συνήθως. Έτσι, λόγω της έλλειψης εμπειρίας κυκλοφορούν διάφοροι «μύθοι» για τον θηλασμό. Αν τους πιστέψετε είναι πολύ δύσκολο να καταφέρετε να θηλάσετε.


    Αν θέλετε να πετύχει ο θηλασμός:
    θηλάστε από το ίδιο στήθος σ’ όλη τη διάρκεια του κάθε θηλασμού.

    Δεν πρέπει να αλλάζετε στήθος όταν το μωρό θηλάζει καλά ή/και το ακούτε να καταπίνει, ακόμη κι αν έχουν περάσει τα πρώτα 10 λεπτά που σας είπαν (λανθασμένα) ότι είναι χρόνος για αλλαγή.

    Θηλάζετε όποτε θέλει το μωρό. Τους πρώτους μήνες τα μωρά κλαίνε τις περισσότερες φορές γιατί πεινάνε.

    Μην κρατάτε ωράριο και μην βάζετε το μωρό να πιει μόνο όταν έχουν περάσει τρεις ώρες από τον προηγούμενο θηλασμό. Το μωρό θηλάζει όσο συχνά θέλει, όσες ώρες θέλει.

    Μην πλένετε τις θηλές σας με οτιδήποτε. Οι θηλές έχουν το ίδιο δέρμα με τα χείλη μας: όπως δεν τα σαπουνίζετε για να φιλήσετε το μωρό, έτσι δεν χρειάζεται να πλένετε τις θηλές. Ό,τι τεχνητό κάνετε θα τις ξεράνει και θα σας πονούν. Η μόνη περιποίηση των θηλών είναι να τρέχει επάνω τους νερό καθώς κάνετε μπάνιο ή ντους. Τις άλλες ώρες αφήνετε το γάλα να στεγνώσει επάνω τους μετά το θηλασμό: αυτό τις καθαρίζει με τον πιο σωστό τρόπο και το μωρό δεν προσλαμβάνει επικίνδυνες ουσίες.

    Κατά τη διάρκεια του θηλασμού επιβάλλεται να πίνετε, κυρίως νερό, ποτέ κάτι ζεστό γιατί μπορεί να πέσει πάνω στο μωρό και να το κάψετε. Πρέπει να πίνετε συνολικά περισσότερα από 3 λίτρα νερό το 24ωρο. Είναι λάθος να μην πίνετε την ώρα που θηλάζετε «για να μην πνιγεί το μωρό», το μωρό δεν παθαίνει τίποτα αν η μητέρα του τρώει ή πίνει την ώρα που θηλάζει.


    Διατροφή της γυναίκας που θηλάζει:
    Τρώτε 3 καλά μεγάλα γεύματα το 24ωρο (π.χ. για βραδινό όχι ένα μήλο, αλλά φαγητό, ψωμί, τυρί, φρούτο) και 2 ενδιάμεσα μικρότερα (φρούτο, γιαούρτι, αυγόφετες, παγωτό, ξηρούς καρπούς, κ.λ.π.). Αυτό δεν παχαίνει και είναι ο μόνος τρόπος για να αντέξετε καλύτερα την κούραση των πρώτων εβδομάδων της καινούριας μητρότητας. Επιτρέπεται να τρώτε τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτα γνωστό που να προκαλεί στο μωρό προβλήματα.

    Δε χρειάζεται να τρώτε και να πίνετε τίποτα (ούτε γάλα) εάν δεν σας αρέσει. Εάν δεν προλαβαίνετε να φάτε στο τραπέζι, τρώτε κλεφτά στα όρθια πάνω απ’ την κατσαρόλα ή τρώτε θηλάζοντας ταυτόχρονα. Οι μητέρες που έχουν δίδυμα και δεν έχουν κανένα χέρι διαθέσιμο στις ατέλειωτες ώρες θηλασμού των πρώτων εβδομάδων, μπορούν να ζητήσουν να τις ταΐζει κάποιος τις ώρες που θηλάζουν.

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ 29 Μαρ 2024 - 8:12