solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

Όταν το παιδί γίνει αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής πράξης των γονέων

Demikal
Demikal
Useful member
Useful member

Αριθμός μηνυμάτων : 26
Ηλικία : 38
Πόλη : Athens

Όταν το παιδί γίνει αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής πράξης των γονέων Empty Όταν το παιδί γίνει αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής πράξης των γονέων

Δημοσίευση από Demikal Την / Το Κυρ 2 Οκτ 2016 - 14:52

Όταν το παιδί γίνει αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής πράξης των γονέων


Η στιγμή που το παιδί μπαίνει στο δωμάτιο, ενώ το ζευγάρι απολαμβάνει τη σεξουαλική πράξη μπορεί να μην είναι μια εμπειρία που έχουν όλοι οι γονείς ζήσει, σίγουρα όμως, δημιουργεί ανησυχία στους περισσότερους.

Τι συμβαίνει όμως εάν ένα παιδί γίνει αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής σκηνής των γονέων του; Έχει όντως προκληθεί ένα τραύμα οι συνέπειες του οποίου θα το συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής του; Οι ειδικοί τονίζουν πως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει σε καμία περίπτωση, αλλά διευκρινίζουν πως ανάλογα με την ηλικία του παιδιού οι γονείς θα αναγκαστούν να δώσουν εξηγήσεις. Προσθέτουν μάλιστα ότι πρόκειται για μια αρκετά συχνή γονεϊκή εμπειρία που αποτελεί, εκτός των άλλων, ένα πολύ καλό παράδειγμα του γιατί είναι σημαντικό όλοι μέσα στην οικογένεια να χτυπάνε την πόρτα πριν μπούνε σε ένα δωμάτιο και να σέβονται πάντα τον προσωπικό χώρο του άλλου. Πριν όμως πουν οτιδήποτε στο παιδί, οι γονείς θα πρέπει να διασαφηνίσουν τι ακριβώς είδε και άκουσε και σε ποιο βαθμό θέλει να μάθει τι ακριβώς συνέβαινε. Βέβαια, η διατύπωση των ερωτήσεων θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με την ηλικία του παιδιού.

Στην περίπτωση των βρεφών για παράδειγμα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ιδιαίτερα εάν το ζευγάρι κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό του, μπορεί να είναι σεξουαλικά δραστήριο, είτε αυτό κοιμάται, είτε ακόμα κι εάν είναι ξύπνιο. Τα βρέφη δεν μπορούν να επεξεργαστούν τι κάνουν οι γονείς, συνεπώς δεν έχει καμία σημασία για αυτά.

Στην περίπτωση των νηπίων οι γονείς θα απευθυνθούν στα παιδιά ανάλογα με την αντίδραση τους. Κάποια παιδιά αδιαφορούν η το ξεχνούν , ενώ άλλα μπορεί να αντιληφθούν ότι κάτι βίαιο και τρομακτικό συμβαίνει. Στη δεύτερη περίπτωση είναι σημαντικό οι γονείς να καθησυχάσουν το παιδί και να τονίσουν ότι αγαπιούνται και ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει ο ένας να πονέσει τον άλλο. Εάν το παιδί δεν έχει παραπάνω ερωτήσεις είναι καλύτερο να αφήσουν το ζήτημα ως έχει.
Η περιέργεια των παιδιών αυξάνεται στην ηλικία του δημοτικού σχολείου , αλλά ταυτόχρονα επιλέγουν να κρατούν απόσταση από το ζήτημα. Είναι σημαντικό το παιδί να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το σεξ ανάλογα με το βαθμό στον οποίο μπορεί να τη διαχειριστεί. Έαν οι γονείς δουν ότι έρχεται σε αμηχανία, είναι καλό να αφήσουν τη συζήτηση αυτή για αργότερα.

Στο τέλος της παιδικής και στην αρχή της εφηβικής ηλικίας, τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν τι συμβαίνει και συχνά εκφράζουν αηδία και δυσαρέσκεια εάν τύχει να μπουν κατά λάθος στο δωμάτιο των γονέων την ακατάλληλη στιγμή. Αυτή ωστόσο, είναι η κατάλληλη στιγμή για να μεταδώσουν οι γονείς στα παιδιά την ιδέα ότι το σεξ είναι ένας ιδιωτικός τρόπος απόλαυσης για τα ενήλικα ζευγάρια.

Οι έφηβοι μεγαλύτερης ηλικίας κάποιες φορές μπορεί να διασκεδάζουν με την ιδέα ότι οι γονείς τους είναι σεξουαλικά ενεργοί , αλλά όταν αντιλαμβάνονται επανειλημμένως τη σεξουαλική τους δραστηριότητα μπορεί να νιώσουν αμηχανία και άγχος. Στην ουσία, αν και διαχειρίζονται καλύτερα το γεγονός ότι οι γονείς τους είναι σεξουαλικά όντα, δεν θέλουν στην πραγματικότητα να το πιστοποιήσουν ιδίοις όμμασι.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σήμερα οι γονείς δεν πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στο παιδί τους μόνο για την ιδιωτική τους στιγμή, την οποία διέκοψε. Πρέπει επίσης να εξηγήσουν διάφορα άλλα σεξουαλικά ερεθίσματα με τα οποία το παιδί μπορεί να έρθει αντιμέτωπο μέσα και έξω από το σπίτι, όπως είναι τα σεξουαλικά βοηθήματα και το πορνογραφικό υλικό.

Η μέση ηλικία στην οποία ένα παιδί έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με πορνογραφικό υλικό εκτιμάται να είναι τα 10 έτη. Οι εκπαιδευτές σεξουαλική υγείας τονίζουν πως είναι αφελές από τη πλευρά ενός γονέα να πιστεύει ότι μπορεί να προστατέψει το παιδί του από την επαφή με το πορνό. Το καλύτερο είναι να έχει εξηγήσει στο παιδί ότι κάποιες φορές οι άνθρωποι βλέπουν φωτογραφίες ή video με άλλους ανθρώπους να κάνουν σεξ, το οποίο ονομάζεται πορνό και είναι για τους ενήλικες και όχι για τα παιδιά, γιατί το μυαλό και η καρδιά των παιδιών δεν είναι ακόμα έτοιμα για να δουν κάτι τέτοιο. Καλό είναι να διευκρινιστεί επίσης, ότι δε θα τιμωρηθεί το παιδί εάν έρθει σε επαφή με κάτι τέτοιο, αλλά ότι πρέπει να το πει στους γονείς του, για να είναι σίγουροι ότι είναι καλά. Παράλληλα, οι γονείς είναι σημαντικό να μη μεταδίδουν την ανησυχία τους στα παιδιά όταν δίνουν αυτές τις εξηγήσεις και να προσπαθούν με ψυχραιμία και σταθερότητα να εκτιμήσουν τι γνωρίζει ήδη ένα παιδί και ποιες απορίες δεν έχει εκφράσει. Στην ουσία πρέπει να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες, χωρίς όμως να περάσουν την ιδέα ότι το σεξ είναι κάτι κακό.

Ταυτόχρονα, για να διαφυλάξουν την ιδιωτική τους ζωή μέσα στη κρεβατοκάμαρα και να προλάβουν μια επόμενη είσοδο παιδιού σε ακατάλληλη στιγμή, καλό είναι να χρησιμοποιήσουν κλειδαριά και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να χτυπούν την πόρτα πάντα πριν μπουν. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιούν μουσική, ή τον ήχο της τηλεόρασης για να μην ακούγονται κατά τη διάρκεια της πράξης, καθώς επίσης και να προγραμματίσουν τον «προσωπικό χρόνο των γονέων» κατά τον οποίο τα παιδιά θα ξέρουν ότι δεν πρέπει να ενοχλούν.

Είναι όμως επίσης πολύ σημαντικό να μην εξαντλείται όλη η οικειότητα του ζευγαριού πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες. Είναι πολύ όμορφο οι δύο σύντροφοι να είναι συναισθηματικοί και τρυφεροί μπροστά στα παιδιά. Ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένα χάδι, το κράτημα του χεριού, βοηθούν τους γονείς να λειτουργούν ως μοντέλα για τα παιδιά τους και να προάγουν την έκφραση της αγάπης με υγιείς τρόπους

Πηγή: cnn

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι 19 Νοε 2019 - 17:34