solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενημερωθείτε για τα βασικά και πρώιμα συμπτώματα

Aggeliki
Aggeliki
Super member
Super member

Αριθμός μηνυμάτων : 128
Ηλικία : 28
Πόλη : Sparti

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενημερωθείτε για τα βασικά και πρώιμα συμπτώματα Empty Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενημερωθείτε για τα βασικά και πρώιμα συμπτώματα

Δημοσίευση από Aggeliki Την / Το Παρ 4 Δεκ 2015 - 13:57

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενημερωθείτε για τα βασικά και πρώιμα συμπτώματα


Η σκλήρυνση κατά πλάκας προσβάλλει σχεδόν έναν στους 1.000 Έλληνες και εκδηλώνεται συχνότερα σε ανθρώπους ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης έχουν την ιδιαιτερότητα ότι εμφανίζονται και εξελίσσονται εντός ωρών ή πολύ λίγων ημερών και εξαφανίζονται από μόνα τους επίσης εντός μικρού χρονικού διαστήματος.

Ο πάσχων πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό αν εμφανιστούν απότομα ένα ή περισσότερα νευρολογικά συμπτώματα και διατηρηθούν σταθερά ή με τάση επιδείνωσης επί τουλάχιστον 24 ώρες.

Τα συμπτώματα αυτά είναι:
-Θολή όραση στο ένα μάτι
-Μούδιασμα σε κάποιο άκρο, στον κορμό ή στο πρόσωπο
-Περίεργη αίσθηση σε διάφορα σημεία του σώματος (π.χ. αίσθηση σφιξίματος στον κορμό ή στα άκρα, «βελονιάσματα», «καψίματα» κ.λπ.)
-Ζάλη
-Αστάθεια στην όρθια θέση ή κατά τη βάδιση
-Αίσθημα βάρους στα πόδια
-Διαταραχές από την ουροδόχο κύστη
-Κόπωση

Ακόμη και αν αυτά τα συμπτώματα υποχωρήσουν και επανεμφανιστούν κάποια στιγμή αργότερα (ακόμα και μήνες ή και χρόνια αργότερα), υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να οφείλονται στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια την ιατρική κοινότητα, καθώς αποτελεί μυστήριο ο λόγος για τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου στρέφεται εναντίον του νευρικού συστήματος και αρχίζει να καταστρέφει το προστατευτικό περίβλημα ορισμένων νεύρων.

Παράγοντες κινδύνου

Αν και δεν έχουν αναγνωριστεί παράγοντες κινδύνου, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι απαιτείται η συνύπαρξη γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων για να αναπτυχθεί.

Γενετικοί παράγοντες δεν είναι απαραίτητα η κληρονομικότητα, αλλά η προδιάθεση για την εκδήλωση κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η έλλειψη βιταμίνης D και η ακολούθηση ορισμένων κακών συνηθειών, όπως η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι.
rea
rea
Super member
Super member

Αριθμός μηνυμάτων : 155
Ηλικία : 39
Πόλη : Athens

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενημερωθείτε για τα βασικά και πρώιμα συμπτώματα Empty 10 πιο κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Δημοσίευση από rea Την / Το Κυρ 13 Δεκ 2015 - 16:17

10 πιο κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας


Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι πολλά και διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης που έχουν υποστεί τα νευρικά κύτταρα και το σημείο στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη αυτή. μ)

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος , δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού Τα σχετικά νεύρα , χάνουν το προστατευτικό κάλυμμα τους , που λέγεται μυελίνη και βοηθά στην μετάδοση των ηλεκτρικών ώσεων κατά μήκος των νεύρων και συμβάλλει στην υγεία τους.

Πόσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας υπάρχουν ;

Υπάρχει η primary-progressive μορφή με συνεχή και βαθμιαία πρόοδο των συμπτωμάτων στο 10 εως 20% των ασθενών .Πιο συχνά στο 70-80% των πασχόντων η έναρξη γίνεται με εναλλαγές οξείας κρίσης και στα μεσοδιαστήματα των κρίσεων έχουμε πλήρη η μερική εξαφάνιση των συμπτωμάτων ,που συνήθως αποκαλούμε περίοδο ύφεσης .Την επανεμφάνιση μιας νέας κρίσης μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα που ποικίλει απο εβδομάδες μέχρι και χρόνια , που ακολουθεί , ονομάζουμε υποτροπή .

Όσοι ξεκινούν με την πρώτη μορφή ,μπορεί να προχωρήσουν σε ποσοστό 50% σε μια περίοδο χωρίς συχνές υποτροπές ,αλλά με επιδείνωση σταδιακή και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για δευτεροπαθή προοδευτική μορφή της νόσου , κάτι που συνήθως συμβαίνει μέσα σε μια δεκαετία , ενώ μετά από αρκετές δεκαετίες μεταπίπτουν στην μορφή της πιο μόνιμης διαταραχής των ικανοτήτων του πάσχοντος με σποραδικές πλέον κρίσεις.μ)

Πως ξεχωρίζουμε τις κρίσεις από την υπόλοιπη νόσο ;

Κατά τις κρίσεις ο ασθενής παρουσιάζει αιφνίδια επιδείνωση ποικίλης έντασης . Αυτή η έξαρση μπορεί να διαρκέσει από μέρες μέχρι και ένα μήνα.

Υπάρχουν άλλες μορφές ;

Ναι..Είναι οι πολύ ήπιες μορφές που συνήθως δεν διαγιγνώσκονται παρά μόνο αρκετά χρόνια μετά την πρόοδο του νοσήματος και στον αντίποδα υπάρχουν και εκείνες οι μορφές-ευτυχώς σπάνιες – που έχουν πολλή ταχεία εξέλιξη (κεραυνοβόλες μορφές ).

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα ;

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι πολλά και διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης που έχουν υποστεί τα νευρικά κύτταρα και το σημείο στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη αυτή.

10 από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

1.Προβλήματα όρασης

Τα προβλήματα όρασης είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: φλεγμονή του οπτικού νεύρου που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης και πόνο στο μάτι, πόνο στο πίσω μέρος των ματιών, διπλοπία, δυσκολία σταθεροποίησης της όρασης και αχρωματοψία.

2.Σπαστικότητα

Ως αποτέλεσμα της βλάβης που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας στα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν τους μύες προκαλούνται έντονες και επίπονες συσπάσεις των μυών και ακαμψία ή δυσκαμψία.

3.Πόνος (νευροπαθητικός και μυοσκελετικός)

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει δύο είδη πόνου: νευροπαθητικό πόνο ως αποτέλεσμα της βλάβης που έχει προκληθεί στα νευρικά κύτταρα και έχει ως αποτέλεσμα μία αίσθηση καύσου ή τσιμπίματος και μυοσκελετικό πόνο ο οποίος προκαλείται από την σπαστικότητα των μυών.

4.Διαταραχές στην κίνηση και στη βάδιση

Η αίσθηση ισορροπίας επηρεάζεται σημαντικά κάτι που οδηγεί σε προβλήματα στην κίνηση και στη βάδιση. Η σπαστικότητα επίσης μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα. Σε ορισμένους ασθενείς παρατηρούνται τρέμουλο και ίλιγγοι.

5.Νοητικές διαταραχές

Οι νοητικές λειτουργίες ενδέχεται να επηρεαστούν δημιουργώντας επιπλοκές όπως διαταραχές σκέψης, μνήμης, λόγου και συγκέντρωσης.

6.Συναισθηματικές διαταραχές

Τα πιο κοινά προβλήματα σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να ξεσπάσουν ξαφνικά σε κλάματα ή γέλια χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

7.Εξάντληση

Η εξάντληση είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα.

8.Διαταραχές ουροδόχου κύστης

Η σκλήρυνση κατά πλάκας δημιουργεί πολλαπλές κυστικές διαταραχές. Σε ορισμένους ασθενείς η ανάγκη για κένωση της κύστης γίνεται πολύ πιο συχνή και επιτακτική. Σε άλλους ασθενείς η κύστη δεν αδειάζει σε ικανοποιητικό βαθμό ή αδειάζει με μεγάλη δυσκολία.

9.Διαταραχές εντέρου

Οι νευρικές απολήξεις στο σημείου του ορθού είναι αυτές που ειδοποιούν τον άνθρωπο για την ανάγκη ή μη κένωσης του εντέρου. Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας η λειτουργία αυτή ενδέχεται να μην εκτελείται αποτελεσματικά ή ακόμη και καθόλου με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ακούσιων απωλειών ή/και ακράτειας κοπράνων. Ένας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να οδηγήσει ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε φαινόμενα δυσκοιλιότητας είναι η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι ασθενείς αυτοί.

10.Δυσλειτουργίες στύσης

Οι άνδρες ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ενδέχεται να παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία που μπορεί να οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως νευρολογικές δυσλειτουργίες, ψυχολογικές διαταραχές, παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής ή άλλα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας όπως εξάντληση ή διαταραχές ουροδόχου κύστης.

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι 19 Νοε 2019 - 14:54