solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

Νεογνική και βρεφική βαρηκοΐα: έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

Aggeliki
Aggeliki
Super member
Super member

Αριθμός μηνυμάτων : 128
Ηλικία : 28
Πόλη : Sparti

Νεογνική και βρεφική βαρηκοΐα: έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία Empty Νεογνική και βρεφική βαρηκοΐα: έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

Δημοσίευση από Aggeliki Την / Το Τετ 25 Νοε 2015 - 12:14

Νεογνική και βρεφική βαρηκοΐα: έγκαιρη διάγνωση και θεραπείαΆρθρο για την νεογνική - βρεφική βαρηκοΐα, με αναφορά στον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωσή της


Η Νεογνική Βαρηκοΐα είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μείωση της ακοής και είναι 20 φορές πιο συχνή από άλλες νόσους, που ελέγχονται σε βάση ρουτίνας στα νεογέννητα (π.χ. φαινυλκετονουρία, υποθυρεοειδισμός).
Συχνότητα - Επιδημιολογία

Στα παιδιά απαντάται σε συχνότητα 3-4%, όπου το 1 στα 1000 εμφανίζει σοβαρή βαρηκοΐα, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά την επικοινωνία, καθώς και την μετέπειτα εξέλιξή του. Η διάγνωσή της είναι απαραίτητο να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα για τη σωστή ανάπτυξη των επικοινωνιακών του δεξιοτήτων.

Παρόλα αυτά, υπολογίζεται, ότι σε ποσοστό περίπου 50%, η εμφάνιση βαρηκοΐας καθυστερεί πολύ να προκαλέσει την υποψία των γονιών, δημιουργώντας στο παιδί προβλήματα λόγου και διάφορες συναισθηματικές - ψυχολογικές διαταραχές.
Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε αδρές εξετάσεις ακοής. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς αναφέρουν ότι το μωρό τρομάζει όταν ακούσει ένα δυνατό θόρυβο, μια πόρτα που κλείνει ή ακόμα και όταν του μιλούν. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το μωρό να ακούει τον ελάχιστο ήχο που μπορεί να ακούσει και όχι τους μέτριους ή δυνατούς ήχους που εύκολα μας τραβούν την προσοχή. Θέλουμε η ακοή του να είναι η καλύτερη δυνατή. Αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να ακούει καθαρά την ομιλία των γονιών του, για να μπορέσει μετά και το ίδιο να μάθει να μιλά.

Μια άλλη περίπτωση, που ξεγελά συχνά τους γονείς, είναι η μονόπλευρη βαρηκοΐα. Αν το παιδί ακούει φυσιολογικά από το ένα αυτί, ενώ το άλλο αυτί είναι βαρήκοο, δείχνει ότι ακούει φυσιολογικά, ενώ στην πραγματικότητα το ακουστικό του σύστημα παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα προσαρμογής. Για αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιούμε τις σύγχρονες, αντικειμενικές εξετάσεις της ακοής.
Κατευθυντήριες οδηγίες

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κοινής Επιτροπής για την Ακοή των Νεογνών (Joint Committee on Infant Hearing Position Statement 2000):

«Όλα τα νεογνά πρέπει να ελέγχονται όσον αφορά στην ακοή τους, ενώ προτιμότερη είναι η ολοκλήρωση του ελέγχου πριν την ηλικία των 3 μηνών»

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η εξέταση είναι υποχρεωτική και πραγματοποιείται πριν την έξοδο από το μαιευτήριο.
Πως πραγματοποιείται ο έλεγχος της νεογνικής βαρηκοΐας;

Η εξέταση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία από τη δεύτερη μέρα μετά τη γέννηση. Πρόκειται για μια μέθοδο εντελώς ανώδυνη που δεν προκαλεί καμία ενόχληση στο εξεταζόμενο βρέφος/παιδί και μας επιτρέπει τον αντικειμενικό έλεγχο της ακοής.

Η εξέταση γίνεται με την τοποθέτηση ειδικού αισθητήρα στο αυτί του παιδιού, ο οποίος αποτελείται από ένα μικρόφωνο, μεγάφωνο και από ειδικά ακουστικά φίλτρα. Με τη βοήθεια των Ωτοακουστικών Εκπομπών (η παρουσία τους υποδηλώνει φυσιολογική ακοή) μελετάμε τη λειτουργία των έξω τριχωτών κυττάρων του κοχλία του αυτιού.

σύνταξη και επιμέλεια κειμένου
Μιχαήλ Γ. Τζανακάκης, ΩΡΛ χειρουργός

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι 19 Νοε 2019 - 15:49