solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο στόμα

    giorgos_mess
    giorgos_mess
    Super Moderator
    Super Moderator


    Αριθμός μηνυμάτων : 57

    Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο στόμα Empty Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο στόμα

    Δημοσίευση από giorgos_mess Πεμ 21 Οκτ 2010 - 13:15

    Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία του στόματος


    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού είναι καπνιστές. Το κάπνισμα στα σχολεία αποτελεί πλέον σημαντικό πρόβλημα, ενώ το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν αυξάνεται σταθερά.

    Υπολογίζεται ότι ο καπνός προκαλεί 3,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κάπνισμα μπορεί να θεωρηθεί παγκόσμια επιδημία, η οποία προκαλεί σοβαρά νοσήματα και τεράστια προβλήματα υγείας.
    Οι καπνιστές ζουν λιγότερο από τους μη καπνιστές, ενώ αρρωσταίνουν περισσότερο και έχουν ανάγκη από περισσότερες ιατρικές υπηρεσίες.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγισε ότι περίπου 30 εκατομμύρια καπνιστές στην Ευρώπη προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα μέσα στο 1998. Ωστόσο, σε ποσοστό άνω του 90% απέτυχαν να ξεπεράσουν τον εθισμό τους. Η νικοτίνη προκαλεί ένα ευχάριστο συναίσθημα, κάνοντας τον καπνιστή να θέλει να επαναλάβει το κάπνισμα. Η αποχή από την ουσία προξενεί δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης, όπως κατάθλιψη, κακή διάθεση, θυμό, απογοήτευση. Ο καπνιστής, στην προσπάθειά του να τα αποφύγει, αναγκάζεται να ξανακαπνίσει. Τελικά, το κάπνισμα αποβαίνει μια μορφή φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται αυτοβούλως. Ταυτόχρονα, ο καπνιστής υφίσταται τις δυσμενείς επιπτώσεις από τη λήψη των καρκινογόνων ουσιών που περιέχονται στην πίσσα των τσιγάρων. Η πίσσα των τσιγάρων περιέχει τα πιο ισχυρά γνωστά καρκινογόνα.


    Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο στόμα

    -Χρωματισμός δοντιών, δυσάρεστη αναπνοή

    Το κάπνισμα δημιουργεί ένα χαρακτηριστικό χρωματισμό στα δόντια, στα λευκά σφραγίσματα και τις οδοντοστοιχίες.
    Επιπλέον, η οξύτητα της όσφρησης και της γεύσης επηρεάζεται από το κάπνισμα, ενώ οι καπνιστές εμφανίζουν τη γνωστή δυσάρεστη αναπνοή.

    -Προβλήματα κατά την εξαγωγή δοντιού
    Έπειτα από εξαγωγή δοντιού ή θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, καθώς και απόξεση των ούλων οι καπνιστές εμφανίζουν αυξημένα προβλήματα, με καθυστέρηση της επούλωσης και πόνο. Η λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων που σχετίζονται με την τοπική άμυνα των ιστών είναι ελαττωμένη στους καπνιστές.

    -Επίδραση του καπνίσματος στα ούλα

    Ειδικά στα ούλα, ο επιβαρυντικός ρόλος του καπνίσματος έχει μελετηθεί εδώ και πολλά χρόνια.
    Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα και τη βαρύτητα της ουλίτιδας και της περιοδοντικής νόσου, ενώ έχει ενοχοποιηθεί ως σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της τελευταίας.
    Οι καπνιστές εμφανίζουν μικρότερη αιμορραγία των ούλων, σε σχέση με τους μη καπνιστές, πιθανώς λόγω της τοπικής αγγειοσυσπαστικής δράσης της νικοτίνης στα περιφερικά αγγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη "φαίνεται" έγκαιρα η φλεγμονή των ούλων και η ουλίτιδα στους καπνιστές, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να προσέλθουν στον οδοντίατρο για θεραπεία.

    Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα υποτροπιάζουν συχνότερα στους καπνιστές, ενώ τα αποτελέσματα, τόσο από τη χειρουργική όσο και από τη συντηρητική θεραπεία της περιοδοντίτιδας, έχει διαπιστωθεί ότι είναι καλύτερα στους μη καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιβραδύνει ή να αναχαιτίσει την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου. Επίσης, ειδική λοίμωξη των ούλων, που οφείλεται σε συγκεκριμένο βακτηρίδιο και εκδηλώνεται με πόνο, αιμορραγίες και ελκώσεις στην περιοχή, είναι συχνότερη στους καπνιστές.

    Οδοντικά εμφυτεύματα

    Όπως είναι αναμενόμενο, από τις πιο παραπάνω μελέτες αλλά και από αξιολόγηση πρόσφατων σχετικών δεδομένων, το κάπνισμα αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων.

    Η διακοπή του καπνίσματος θα δράσει ευεργετικά και θα αυξήσει την επιτυχία των εμφυτευμάτων. Σύμφωνα με μελέτες, αναμένεται μακροπρόθεσμα αυξημένο ποσοστό αποτυχίας των οστεοενσωματωμένων εμφυτευμάτων σε καπνιστές. Το κάπνισμα έχει δυσμενέστερη επίδραση στα εμφυτεύματα ακόμη και από την κακή στοματική υγιεινή.

    Κάπνισμα και καρκίνος του στόματος

    Ο καρκίνος του στόματος περιλαμβάνεται μεταξύ των δέκα συχνότερων μορφών αυτής της ασθένειας στον άνθρωπο. Υπολογίζεται ότι αποτελεί το 3% του συνόλου των κακοηθών όγκων. Σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου η συχνότητά του παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση και πλησιάζει αυτήν του τραχήλου της μήτρας.

    Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των 40 ετών, ενώ η συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία. Τελευταία, όμως, προσβάλλονται όλο και πιο νέοι άνθρωποι, κάτω των 40 ετών.

    Η κύρια αιτία θνησιμότητας από καρκίνο, σύμφωνα με αναφορές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Υγείας, είναι το κάπνισμα. Το 30% των θανάτων από καρκίνο συνδέονται με το κάπνισμα τσιγάρων και πίπας.

    Η πρώτη υποψία της σχέσης μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του στόματος διαπιστώθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν εμφανίστηκε καρκίνος του χείλους σε καπνιστές. Περίπου το 75% των ασθενών με καρκίνο του στόματος είναι καπνιστές.

    Πάρα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες ουσίες, που έχουν απομονωθεί από τα προϊόντα καύσης του καπνού και την πίσσα, έχουν προκαλέσει καρκίνο στο στόμα σε πειραματόζωα. Η συνέχιση του καπνίσματος από ασθενείς που έχουν θεραπευτεί για στοματικό καρκίνο, αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν δεύτερο καρκίνο στην ίδια περιοχή. Σε όσους διακόπτουν το κάπνισμα, ο κίνδυνος ανάπτυξης δεύτερου καρκίνου στο στόμα μειώνεται στο επίπεδο των μη καπνιστών.

    Η βλαβερή επίπτωση του καπνίσματος φαίνεται και από τα στοιχεία της πενταετούς επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του στόματος, η οποία σε σχετική μελέτη, ανέρχεται, μετά τη θεραπεία, σε 43%, ενώ των καπνιστών είναι μόνο 27%. Σε άλλη μελέτη, το 65% των μη καπνιστών ζούσαν 13 χρόνια μετά τη θεραπεία, σε αντίθεση με μόνο το 30% των καπνιστών.

    Εφόσον το κάπνισμα παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στον καρκίνο του στόματος, η διακοπή του αποτελεί σημαντικό τμήμα της πρόληψης και της θεραπείας της ασθένειας. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει, σε υψηλό ποσοστό, την ανάπτυξη λευκοπλακίας, μιας προκαρκινικής βλάβης του στόματος. Δυστυχώς, όμως, δεν προηγείται σε όλους τους καρκίνους η κλινικά εμφανής προκαρκινική βλάβη.

    Συνεπώς, το κάπνισμα αποτελεί μια σοβαρή χρόνια νόσο, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ιατρική κοινότητα, την οικογένεια, την κοινωνία, την Πολιτεία, από εμάς τους ίδιους.

    Ο ενεργός ρόλος του ασθενή στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος.

    Πρόληψη

    Ο ασθενής μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του στόματος, με την αποφυγή ή τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και με τη συμμετοχή του σε προγράμματα αγωγής υγείας και ενημέρωσης κατά του καπνίσματος.

    Οι περισσότεροι από τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα χρειάζονται βοήθεια. Παρά την αποδεδειγμένη σχέση του καπνίσματος με τον καρκίνο του στόματος, του πνεύμονα κ.ά., καθώς με την εμφάνιση πολλών ακόμα ασθενειών, μόνο το 3% των καπνιστών καταφέρνει να διακόψει το κάπνισμα χωρίς βοήθεια.

    Ειδικά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος, σε ειδικά κέντρα, περιλαμβάνουν την ενημέρωση και την κινητοποίηση των καπνιστών, υποστηρικτική ψυχολογική αγωγή και φαρμακευτική παρέμβαση.

    Πρώιμη διάγνωση

    Ο ασθενής μπορεί να ελέγχει ο ίδιος το στόμα του και να παρατηρεί μεταβολές ή αλλοιώσεις, όπως:
    - Λευκές ή κόκκινες κηλίδες
    - Μικρές διογκώσεις και παχύνσεις
    - Μικρά έλκη και πληγές που δεν επουλώνονται
    - Πόνος, μούδιασμα ή ευαισθησία στο στόμα ή τα χείλη
    - Δυσκολία στη μάσηση ή την κατάποση
    - Αλλαγές στη φωνή
    - Μετακινήσεις των δοντιών

    Ακόμη, πρέπει να προσέξουμε διογκώσεις στο λαιμό και τυχόν απότομη απώλεια βάρους. Σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συμβουλευτούμε τον οδοντίατρό μας.

    Ο ρόλος του οδοντιάτρου στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος.


    Οι οδοντίατροι βρίσκονται σε ιδανική και προνομιούχο θέση, από την οποία μπορούν να συμβάλουν σε προγράμματα αγωγής υγείας και διακοπής του καπνίσματος. Οι Έλληνες οδοντίατροι είναι καλά ενημερωμένοι για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη γενική αλλά και τη στοματική υγεία.

    Η επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ευκαιρία για την ενημέρωσή μας σχετικά με τις βλαβερές επιδράσεις του καπνίσματος και την άμεση, αποδεδειγμένη σχέση του με τον καρκίνο του στόματος, καθώς και για τη δυνατότητα συμμετοχής μας σε Μονάδες Διακοπής καπνίσματος.
    Ο οδοντίατρος μπορεί να μας κινητοποιήσει αλλά και να μας στηρίξει στη δύσκολη υπόθεση της διακοπής του καπνίσματος και στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Η βοήθεια αυτή αποτελεί μια σημαντική υπηρεσία υγείας, στα πλαίσια του οδοντιατρικού επαγγέλματος.

    Πρώιμη διάγνωση

    Ο οδοντίατρος είναι ο καλύτερα εκπαιδευμένος κλινικός στην αναγνώριση παθολογικών αλλοιώσεων στο στόμα. Αυτός θα αναγνωρίσει μικρές, πρώιμες βλάβες, είτε αφού τις εντοπίσει ο ίδιος είτε έπειτα από αναφορά του ασθενή.

    Η εξέταση του βλεννογόνου για την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στόματος πρέπει να γίνεται σε κάθε επίσκεψη του ασθενή στο οδοντιατρείο.



    πηγή: Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη
    Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στοματολογίας Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι 21 Μάης 2024 - 0:36