solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΧΟΛΗ: ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ;

    Aggeliki
    Aggeliki
    Super member
    Super member


    Αριθμός μηνυμάτων : 128
    Ηλικία : 33
    Πόλη : Sparti

    ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΧΟΛΗ: ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ; Empty ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΧΟΛΗ: ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ;

    Δημοσίευση από Aggeliki Παρ 20 Νοε 2015 - 12:13

    ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΧΟΛΗ: ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ;

    ποια είναι τα αίτια εμφάνισης άμμου ή πέτρας στην χολή, ποια τα συμπτώματα και πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

    Η χολή (χοληδόχος κύστη) είναι ένα βασικό διάλυμα καφέ-πράσινου χρώματος που εκκρίνεται από το ήπαρ και μεταφέρεται στον δωδεκαδάκτυλο. Ο βασικός της ρόλος είναι η διάσπαση της τροφής, η οποία βοηθάει σε μία καλή πέψη. Εξαιτίας πολλών παραγόντων, η χολή μπορεί να εμφανίσει κάποια στέρεα ιζήματα σε μορφή άμμου ή πέτρας, τα οποία παρεμποδίζουν τις φυσιολογικές διαδικασίες του οργανισμού, με συνέπεια να μην μεταφέρονται βασικά συστατικά των τροφών στο έντερο, για να αποβληθούν από αυτό. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως χολολιθίαση, κοινώς πέτρες στην χολή. Υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν την χολολιθίαση; Εκτός από φυσικούς παράγοντες σημαντικό ρόλο παίζει και η γενετική προδιάθεση, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία και έλλειψη κίνησης, η διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε λιπαρά κ.α.

    Αν και ασυμπτωματική σε πολλές περιπτώσεις, η χολολιθίαση εμφανίζει κάποια συμπτώματα, τα οποία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στα εξής: • Ασαφή συμπτώματα δυσπεψίας • Συχνές καούρες και δυσκολία χώνεψης • Τάση για εμετό • Πόνος στο δεξί επιγάστριο • Κολικοί και συσπάσεις στην περιοχή της κοιλιάς Η φάση της οξείας χολοκυστίτιδας Αν τα παραπάνω συμπτώματα ενισχυθούν με έντονο άλγος και δυσφορία, ιδρώτα, ρίγος, αφυδάτωση, εμετός, πυρετό, τότε μιλάμε για φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, η οποία ονομάζεται χολοκυστίτιδα. Αν η κατάσταση αυτή δεν λάβει ιατρική περίθαλψη, τότε μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διαταραχές, οι οποίες είναι κρίσιμες για την υγεία του ατόμου (παγκρεατίτιδα, ειλεός εκ χολολίθου, χολαγγειίτιδα).
    Απαραίτητες εξετάσεις για τις πέτρες στην χολή- χολοκυστίτιδα

    Πριν τις εξετάσεις, είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί από τον γιατρό ένα πλήρες ιστορικό, το οποίο θα τον βοηθήσει να καταλάβει εκ πείρας το στάδιο που ο ασθενής έχει φτάσει αλλά και ποιες ενέργειες κρίνεται απαραίτητο να κάνει.
    Μετά από την καταγραφή του ιστορικού, το υπερηχογράφημα, ο αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος αλλά και η γαστροσκόπηση, είναι απαραίτητες ως προς την ακριβή διάγνωση. Θεραπεία της διαγνωσμένης χολολιθίασης altΗ θεραπεία που προτείνεται αμέσως από τον γιατρό είναι η επεμβατική. Δηλαδή η πραγματοποίηση ανοικτής ή λαπαροσκοπικής επέμβασης. Μερικοί ασθενείς σε αυτό το στάδιο, πρέπει πρώτα να περάσουν ένα στάδιο αποκατάστασης με αυστηρή δίαιτα (εξαιτίας μιας φλεγμονής) και στην συνέχεια να υποβληθούν στην επέμβαση.
    Στις περισσότερες περιπτώσεις η χολοκυστεκτομή γίνεται λαπαροσκοπικά. Μέσω μικρών τομών και την χρήση ειδικής κάμερας, αφαιρείται η χοληδόχος κύστη. Η διάρκειά της δεν υπερβαίνει τις δύο ώρες και η αναισθησία είναι γενική. Η επιλογή της ανοιχτής μεθόδου χολοκυστεκτομής, επιλέγεται από τον γιατρό αν ο ασθενής έχει περάσει πολλαπλές φλεγμονές ή εκτεταμένες συμφύσεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στις οποίες ο ασθενής ξεκινάει με λαπαροσκόπηση και κατά την διάρκεια ο γενικός χειρουργός κρίνει απαραίτητο να υποβληθεί σε ανοιχτή επέμβαση. Μετά την επέμβαση Η μετεγχειρητική κατάσταση του ασθενούς απαιτεί αυστηρή δίαιτα και χρήση παυσιπόνων για ένα σεβαστό διάστημα. Μόλις περάσει το διάστημα ανάρρωσης, το άτομο συνεχίζει κανονικά την καθημερινότητά του, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα στον οργανισμό του. "Ευχαριστούμε θερμά τον διαδικτυακό τόπο hlias.gr και τον Γενικό χειρουργό Dr. Γεώργιο Π. Ηλία, για τις πολύτιμες ιατρικές πληροφορίες".

    Δρ. Γεώργιος Π. Ηλίας MD, PhD
    Γενικός Χειρουργός
    Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ 17 Μάης 2024 - 5:50