solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    Τι είναι η νεογνική επιπεφυκίτιδα;

    Aggeliki
    Aggeliki
    Super member
    Super member


    Αριθμός μηνυμάτων : 128
    Ηλικία : 33
    Πόλη : Sparti

    Τι είναι η νεογνική επιπεφυκίτιδα; Empty Τι είναι η νεογνική επιπεφυκίτιδα;

    Δημοσίευση από Aggeliki Πεμ 19 Νοε 2015 - 16:41

    Τι είναι η νεογνική επιπεφυκίτιδα;

    H νεογνική επιπεφυκίτιδα, είναι μία λοίμωξη του επιπεφυκότα του νεογέννητου, την οποία μεταδίδει η μητέρα στο νεογέννητο, καθώς αυτό εξέρχεται μέσω της γεννητικής οδού.



    Ποια είναι η συνήθης αιτιολογία της νεογνικής επιπεφυκίτιδας;

    Οι κύριες αιτίες αυτής της κατάστασης (κατά μειούμενη συχνότητα), είναι:

    • Βακτηριακές λοιμώξεις

    • Χημική φλεγμονή

    • Ιογενείς λοιμώξεις

    Η συχνότερη βακτηριακή φλεγμονή, είναι η οφθαλμία που προκαλείται από το χλαμύδια και ιδιαίτερα το Chlamydia trachomatis. Προκαλεί ποσοστό μεγαλύτερο από 40% των περιπτώσεων νεογνικής επιπεφυκίτιδας, σε νεογνά μικρότερα των 4 εβδομάδων.

    Άλλα βακτηρίδια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Streptococcus pneumoniae και ο Haemophilus influenzae, είναι υπεύθυνα για το 30% έως 50% των περιπτώσεων, ενώ η γονοκοκκική οφθαλμία, δηλαδή αυτή που προκαλείται από το βακτηρίδιο που προκαλεί την βλεννόρροια (Neisseria gonorrhoeae), εμφανίζεται σε ποσοστό μικρότερο του 1% των περιπτώσεων.

    Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της οφθαλμίας των νεογνών;

    Τα κοινά χαρακτηριστικά είναι οι τσίμπλες στα μάτια του βρέφους, ιδιαίτερα μετά τον ύπνο, καθώς και η παρουσία πύου σε βαρύτερες περιπτώσεις.

    Η οφθαλμία λόγω χλαμυδίων, εμφανίζεται συνήθως 5 έως 14 ημέρες μετά την γέννηση. Η βαρύτητά της μπορεί να κυμαίνεται από ήπια επιπεφυκίτιδα, με ελάχιστα βλεννοπυώδη υγρά, μέχρι σοβαρό οίδημα των βλεφάρων, άφθονα υγρά και σχηματισμό ψευδομεμβρανών.

    Η γονοκοκκική οφθαλμία, προκαλεί μία οξεία πυώδη επιπεφυκίτιδα, η οποία εμφανίζεται 2 έως 5 ημέρες μετά την γέννηση, ή ενωρίτερα σε περίπτωση πρόωρης ρήξης των μεμβρανών. Το νεογέννητο εμφανίζει σοβαρό οίδημα των βλεφάρων, με πολύ πυώδες υγρό. Εάν η κατάσταση αυτή παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να παρουσιασθούν εξελκώσεις στον κερατοειδή και τελικά τύφλωση.


    Η ερπητική κερατοεπιπεφυκίτιδα, μπορεί να εμφανισθεί είτε σαν μεμονωμένη λοίμωξη, είτε σαν αποτέλεσμα επέκτασης ή σαν λοίμωξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Μπορεί να εκλειφθεί σαν δακτηριακή ή χημική επιπεφυκίτιδα, αλλά η χαρακτηριστική εικόνα της δενδριτικής κερατίτιδας, είναι παθογνωμονική.

    Πως γίνεται η διάγνωση του κάθε τύπου νεογνικής οφθαλμίας;

    Η διάγνωση για παθογόνα μικρόβια, περιλαμβανομένης της γονόρροιας, των χλαμυδίων ή και του έρπητα, γίνεται με ειδικές χρωστικές ουσίες και καλλιέργειες, καθώς και με νεώτερες τεχνικές πυρηνικών οξέων, ιδιαίτερα για τα χλαμύδια. Επίσης, μπορούν να γίνουν ειδικές καλλιέργειες, όταν υπάρχει η υποψία ότι το αίτιο είναι ιός.

    Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή της νεογνικής οφθαλμίας;

    Η θεραπευτική αγωγή, είναι ανάλογη του αιτίου και μπορεί να χορηγείται τοπικά αλλά και από το στόμα ή και παρεντερικώς, σε σοβαρές περιπτώσεις. Οι αλοιφές που περιέχουν κορτικοστεροειδή, μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των φλεγμονών που οφείλονται σε Chlamydia trachomatis και απλό έρπητα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους.

    Πηγή: Υγείαonline.gr

    Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι 7 Μάης 2024 - 18:10