solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    Φτιάξτε σπιτικά λικέρ

    avatar
    george
    Useful member
    Useful member


    Αριθμός μηνυμάτων : 31
    Ηλικία : 28
    Πόλη : trikala

    Φτιάξτε σπιτικά λικέρ Empty Φτιάξτε σπιτικά λικέρ

    Δημοσίευση από george Κυρ 24 Οκτ 2010 - 10:22

    Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν ασθένειες όπως η μαλάρια (ελονοσία), οι στομαχικές διαταραχές, ακόμα και οι πόνοι περιόδου στις γυναίκες. Οι μοναχοί ήταν οι πρώτοι εφευρέτες ουσιαστικά, αλλά αυτό συνέβη και σχεδόν με όλα τα ποτά.
    Μερικές συνταγές

    Λικέρ καφέ

    * 200γρ. φρεσκοαλεσμένου και χοντροκομμένου καφέ
    * 1 μπουκάλι βότκα (περίπου 700ml)
    * 600γρ. ζάχαρη
    * 600ml νερό

    Ρίχνετε τον καφέ μέσα στην βότκα και τα αφήνετε σε ένα κλειστό βάζο 15 μέρες. Φτιάχνετε σιρόπι την ζάχαρη με το νερό και ρίχνετε μέσα στο διάλυμα και το φυλάτε 7 μέρες ακόμα. Μετά το στραγγίζετε και το βάζετε σε ένα όμορφο μπουκάλι για να το σερβίρετε.

    Λικέρ καρύδι

    * 1 λίτρο ρακί
    * 20 πράσινα καρύδια
    * ½ κιλό ζάχαρη

    Αφού πλύνετε καλά τα καρύδια βάλτε τα μαζί με όλα τα υλικά μέσα σε ένα βάζο και προσθέστε 1 ξυλαράκι κανέλα. Αφήστε το 5-8 μέρες σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος και μετά θα έχετε ένα πολύ ενδιαφέρον λικεράκι.

    Λικέρ φράουλα

    * 500γρ. φράουλες
    * 250γρ. ζάχαρη
    * 250ml βότκα ή ρακί

    Πλένετε τις φράουλες καλά και τις βάζετε στο βάζο. Σε κάθε στρώση με φράουλες ρίχνετε ζάχαρη. Ρίχνετε στο τέλος από πάνω το ποτό να εμποτίσει καλά τα υλικά και κλείνετε το βάζο καλά. Το αφήνετε σε φωτεινό μέρος, χωρίς όμως να το χτυπάει ο ήλιος, 2 μέρες και το ανακινείται τακτικά για να λιώσει η ζάχαρη. Μετά από 2 μέρες το περνάτε από τουλπάνι (ή τούλι) και το βάζετε σε μπουκάλι.

    Λικέρ σταφύλι

    * 750γρ. σταφύλι κατά προτίμηση ροζακί
    * 3 νεροπότηρα τσίπουρο
    * 1κιλό ζάχαρη
    * 750ml νερό

    Παίρνετε τις φλούδες από τα σταφύλια και τις αναμιγνύεται με 3 νεροπότηρα τσίπουρο και τα κλείνετε καλά σε ένα βάζο για 1 μήνα περίπου. Όταν περάσει ο καιρός, φτιάχνετε τη ζάχαρη με το νερό σιρόπι και αφού κρυώσει στραγγίζετε το τσίπουρο από τις φλούδες και το αναμιγνύεται με το σιρόπι. Το βάζετε σε μπουκάλι και είναι έτοιμο.

    Λικέρ μαστίχα ή βανίλια

    * 1 κιλό ζάχαρη
    * 500ml νερό
    * 1 κ.γλ. ξινό
    * 1 κ.γλ. μαστίχα Χίου
    * 2 μασούρια βανίλια
    * 1 φλ.καφέ κονιάκ ή τσίπουρο

    Βράζετε σε βαθιά κατσαρόλα νερό και ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα ξύλινη, μόλις κοχλάσει ρίχνετε το ξινό και αφού βράσει 20 λεπτά το βγάζετε. Το αφήνετε κάπου να κρυώσει και όταν θα είναι χλιαρό ρίχνετε μέσα την μαστίχα, αφού την κοπανίσετε να γίνει ψιλή ή την βανίλια. Όταν κρυώσει τελείως, προσθέτετε το κονιάκ ή το τσίπουρο. Το βάζετε σε μπουκάλι και το κλείνετε καλά.


    Λικέρ Τριαντάφυλλο

    * 300γρ. ροδοπέταλα από τριαντάφυλλα
    * 1 κιλό κονιάκ
    * 1 κιλό ζάχαρη

    Πλένετε προσεκτικά τα ροδοπέταλα για να μην τα διαλύσετε και τα αφήνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά. Μετά τα τρίβετε μαζί με τη ζάχαρη για να γίνουν μίγμα και τα βάζετε όλα μαζί σε ένα βάζο και προσθέτετε το κονιάκ. Το κλείνετε καλά και το αφήνετε σε δροσερό μέρος περίπου 90 μέρες. Μετά το στραγγίζετε και το βάζετε σε μπουκάλι.


    Λικέρ βερίκοκο

    * 150 κουκούτσια από βερίκοκα
    * 1 κιλό ζάχαρη
    * 1 λίτρο κονιάκ

    Σπάστε τα κουκούτσια και πάρτε τα μικρά αμύγδαλα που έχουν μέσα και βάλτε τα σε ένα βάζο με τη ζάχαρη και το κονιάκ. Ανακαινίστε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήστε το 60 μέρες περίπου σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος. Μετά στραγγίξτε το και βάλτε το σε μπουκάλι.


    Λικέρ λεμόνι (λιμοντσέλο)

    Θα χρειαστείτε

    • 10 λεμόνια (κατά προτίμηση πράσινα, γιατί είναι πιο αρωματικά)
    • 1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα
    • 1 κιλό ζάχαρη
    • 1 λίτρο νερό
    • 2 γρ. ζαφορά


    Σκεύη και εργαλεία

    • Kατσαρόλα
    •Γυάλινο δοχείο (που κλείνει) με φαρδύ στόμιο
    •Σουρωτήρι
    •Διηθητικό χαρτί


    Πώς θα το παρασκευάσετε

    1. Πλένετε πολύ καλά τα λεμόνια και τα στεγνώνετε.
    2. Aφαιρείτε τη φλούδα (μόνο το πράσινο ή το κίτρινο μέρος αντίστοιχα), κόβοντάς την περιμετρικά σε ένα ενιαίο κομμάτι.
    3. Bάζετε σε ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο τις φλούδες από τα λεμόνια και το οινόπνευμα. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για 4 ημέρες.
    4. Eτοιμάζετε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό.
    5. Σουρώνετε τις φλούδες από το οινόπνευμα και τις πετάτε. Στη συνέχεια προσθέτετε το σιρόπι και τη ζαφορά (για να δώσει χρώμα στο λικέρ σας).
    6. Aφήνετε το μείγμα για 2 εβδομάδες σφραγισμένο στο γυάλινο δοχείο και όταν παρέλθει αυτός ο χρόνος, το λικέρ σας είναι έτοιμο (αν σας φαίνεται θολό, μπορείτε να το φιλτράρετε χρησιμοποιώντας διηθητικό χαρτί).



    Λικέρ δαμάσκηνο

    Bήμα 1ο
    Καθαρίζετε 1 κιλό δαμάσκηνα, βγάζετε τα κουκούτσια και τα κόβετε στα δύο.

    Bήμα 2ο
    Σε μια καράφα ή ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, βάζετε τα δαμάσκηνα, 1 κιλό ζάχαρη, 1 λίτρο κονιάκ ή τσίπουρο, 3 καρφάκια γαρίφαλο και 2 μπαστούνια κανέλας.

    Bήμα 3ο
    Κλείνετε το σκεύος και το αφήνετε στον ήλιο για 30 έως 50 ημέρες, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μία φορά την εβδομάδα το ανακινείτε, έτσι ώστε τα υλικά να ανακατεύονται καλά.

    Bήμα 4ο
    Μόλις το ποτό σας είναι έτοιμο, προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού, ανακινείτε και σουρώνετε το λικέρ. Το φυλάτε σε σκιερό και δροσερό μέρος.



    Λικέρ πορτοκάλι


    Bήμα 1ο
    Πλένετε καλά 5 πορτοκάλια, τα σκουπίζετε και αφαιρείτε τη φλούδα τους (μόνο το πορτοκαλί μέρος) κόβοντάς την περιμετρικά σε μεγάλες ροδέλες.

    Bήμα 2ο
    Βάζετε σε ένα μεγάλο μπουκάλι με φαρδύ στόμιο τις φλούδες και 1 λίτρο κονιάκ. Κλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε για 1 εβδομάδα στον ήλιο.

    Bήμα 3ο
    Μόλις περάσει η εβδομάδα, βράζετε 1 κιλό ζάχαρη μαζί με 1 ξυλάκι κανέλας και λίγο νερό. Όταν λιώσει και κρυώσει, αδειάζετε το σιρόπι στο μπουκάλι με το αρχικό μείγμα μαζί με 1½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
    Το αφήνετε στον ήλιο για άλλες 3 εβδομάδες, φροντίζοντας κατά διαστήματα να το ανακινείτε καλά.

    Bήμα 4ο
    Όταν το λικέρ είναι έτοιμο, το σουρώνετε, στη συνέχεια το φιλτράρετε με διηθητικό χαρτί και τέλος το βάζετε σε ένα μπουκάλι για λικέρ.


    ....................................................................................................................................................................................................


    Αν θέλετε να δοκιμάσετε έτοιμα λικέρ προτιμήστε Βενεδικτίνη ή Αβέρνα ή Σατρόζ, που φτιάχνονται αιώνες τώρα σε γαλλικά μοναστήρια. Επίσης, το γερμανικό Ζαγκρμάιστερ ή το ιταλικό Γκαλλιάνο, που είναι επίσης εξαιρετικά. Όλα βασίζονται στα βότανα, τα λουλούδια και τα μπαχαρικά.

    Μερικά ακόμα μυστικά

    1. Φυλάξτε τα λικέρ σε δροσερό μέρος
    2. Να είναι πάντα κλειστά καλά
    3. Αν δεν θέλετε ζάχαρη βάλτε μέλι
    4. Αν δεν θέλετε ποτά, μπορείτε να βάλετε καθαρή αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, η οποία γίνεται από ζυμωμένα στέμφυλα οίνου ή ζαχαροκάλαμου.

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Κυρ 12 Μάης 2024 - 12:30