solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    Χρήσιμες Συμβουλές - Για τη μαμά - Φροντίδα νεογέννητου

    rea
    rea
    Super member
    Super member


    Αριθμός μηνυμάτων : 155
    Ηλικία : 44
    Πόλη : Athens

    Χρήσιμες Συμβουλές - Για τη μαμά - Φροντίδα νεογέννητου Empty Χρήσιμες Συμβουλές - Για τη μαμά - Φροντίδα νεογέννητου

    Δημοσίευση από rea Τρι 6 Οκτ 2015 - 8:28

    Χρήσιμες Συμβουλές - Για τη μαμά - Φροντίδα νεογέννητου
    ..........................................................

    Η εγκυμοσύνη αποτελεί για τη μητέρα μια περίοδο γεμάτη με συναισθήματα που εναλλάσσονται ταχύτατα: χαρά, ανυπομονησία, αλλά και λίγο άγχος ή ακόμη και φόβο, ιδιαίτερα προς το τέλος, όταν πλησιάζει ο τοκετός.
    Η παραμονή της μητέρας στο Μαιευτήριο μετά τον τοκετό είναι στις περισσότερες περιπτώσεις το διάστημα στο οποίο η μητέρα χαλαρώνει, ταυτόχρονα όμως νέα άγχη και ερωτήματα προκύπτουν, καθώς σε τρεις ή τέσσερεις ημέρες θα είναι πλέον μόνη στο σπίτι με το μωρό της. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που είναι το πρώτο παιδί, η νέα μαμά στην κυριολεξία κατακλύζεται από σκέψεις και απορίες: πως θα ταϊστεί, πως θα καταλάβω αν χόρτασε, τι σημαίνει το κλάμα του, πως θα το κάνω μπάνιο; Η διαδικασία αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική, αλλά ευτυχώς γρήγορα η μαμά μαθαίνει το μωρό της και ηρεμεί.
    Θα παραθέσουμε μερικά σημεία τα οποία μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα και διαφωτιστικά για τις νέες μαμάδες.


    Φυσιολογικές αντιδράσεις του νεογέννητου

    Στις πρώτες ημέρες της ζωής του το νεογέννητο μπορεί να φτερνίζεται, να έχει λόξυγκα, να κάνει ξαφνικά «τρεμουλιάσματα», να «αλληθωρίζει». Όλα αυτά αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις του μωρού.
    Μετά την 10η ημέρα τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να εμφανίζουν τους κωλικούς του 1ου τριμήνου: πρόκειται για μία αθώα κατάσταση, η οποία όμως γεμίζει το περιβάλλον με άγχος και ανησυχία, καθώς πολλές φορές το μωρό κλαίει ασταμάτητα και δεν μπορούμε να το ηρεμήσουμε. Συνήθως οι κωλικοί ξεκινούν το απόγευμα, το μωρό κλαίει, μαζεύει τα ποδαράκια του στην κοιλιά και δυσφορεί έντονα. Αφού βεβαιωθούμε πως δεν πεινάει, προσπαθούμε να το ηρεμήσουμε. Έχει παρατηρηθεί πως πολύ αποτελεσματική μπορεί να είναι η αγκαλιά ψηλά στον ώμο μας, καθώς έτσι πιέζεται η κοιλίτσα και αυτό πολλές φορές το ηρεμεί.
    Μετά την 25η ημέρα ζωής μπορεί στο πρόσωπο του μωρού να εμφανιστεί ένα εξάνθημα που ονομάζεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Πρόκειται για μία συνηθισμένη διαταραχή του σμήγματος. Αν αυτό επεκταθεί και στο τριχωτό της κεφαλής, ονομάζεται νινίδα. Η κατάσταση αυτή είναι αθώα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.


    Διατροφή

    Το μητρικό γάλα πλεονεκτεί από κάθε γάλα του εμπορίου, γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα στο μητρικό θηλασμό. Το παιδί τρώει όποτε θέλει και όσο θέλει , δεν υπάρχουν ωράρια.

    Στο πρώτο 20ήμερο, αν το μωρό μας δεν ξυπνάει μόνο του, το ξυπνάμε στο τετράωρο. Μόλις ξυπνήσει το βάζουμε στο στήθος και το ενοχλούμε διαρκώς για να μην κοιμάται. Του δίνουμε αρκετό χρόνο (μέχρι και μία ώρα) για να καταφέρει να θηλάσει. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και εφόσον είναι ήρεμο το πιθανότερο είναι πως έχει χορτάσει. Αφιερώνουμε 10-15 λεπτά για να ρευτεί και στην συνέχεια το βάζουμε για ύπνο σε πλάγια θέση.
    Τα περισσότερα νεογέννητα τις πρώτες ημέρες θηλάζουν αρκετά συχνά, είτε γιατί δεν ξέρουν ακόμα να θηλάσουν σωστά ή γιατί δεν είναι αρκετό το γάλα της μητέρας.
    Αυτή η αυξημένη συχνότητα βοηθά στην παραγωγή του γάλακτος, καθώς όσο περισσότερο θηλάζει το παιδί, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται .
    Πολλές φορές, ανεξάρτητα του εάν το μωρό ρεύτηκε ή όχι, βγάζει από το στόμα του μικρή ποσότητα γάλακτος («γουλίτσες»). Αυτό συμβαίνει είτε γιατί παρέμεινε αέρας στο στομάχι του, είτε γιατί κάνει μικρή παλινδρόμηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παλινδρόμηση είναι μικρή και δεν δημιουργεί προβλήματα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα, το μωρό πνίγεται, κλαίει συνεχώς και ενώ είναι διαρκώς πεινασμένο δεν μπορεί να φάει, τότε η παλινδρόμηση είναι μεγάλου βαθμού και πρέπει να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο.

    Το βάρος του νεογέννητου

    Τις πρώτες ημέρες μετά την γέννηση το μωρό παρουσιάζει απώλεια βάρους μέχρι 200 γραμ., όχι περισσότερο από το 10% του βάρους γέννησης. Μέχρι την 10η ημέρα της ζωής έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης και στην συνέχεια κερδίζει περίπου 180 γραμ. την εβδομάδα. Στο τέλος του πρώτου μήνα το μωρό πρέπει να έχει πάρει το λιγότερο 600 γραμ. Αν το μωρό μας έχει πάρει λιγότερο από 600 γραμ. στο τέλος του πρώτου μήνα αυτό σημαίνει πως δεν σιτίζεται επαρκώς ή πως κάποιο άλλο πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο.
    Στα μωρά που θηλάζουν δεν είναι δυνατή η μέτρηση της ποσότητας που πίνουν, οπότε το κριτήριό μας είναι το κατά πόσο το παιδί είναι ήρεμο και το πώς αναπτύσσεται. Γενικά, τα μωρά που θηλάζουν παίρνουν λιγότερο βάρος από αυτά που σιτίζονται με γάλα του εμπορίου, χωρίς αυτό σημαίνει πως δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά.

    Πότε χορηγούμε συμπλήρωμα; (μητρικό που έχουμε βγάλει με το θήλαστρο ή γάλα του εμπορίου)

    Το Μαιευτήριό μας είναι κάθετο όσον αφορά τον μητρικό θηλασμό, τον οποίο προωθεί και στηρίζει μέσω της διαρκούς συμπαράστασης του προσωπικού μας. Παρόλα αυτά, κατά την διάρκεια της παραμονής στο Μαιευτήριο μπορεί να υπάρξουν ιατρικοί λόγοι για τους οποίους ένα νεογέννητο πρέπει να σιτιστεί συμπληρωματικά με γάλα εμπορίου, εφόσον το γάλα της μητέρας δεν επαρκεί ή δεν πρέπει να χορηγηθεί. Τέτοιοι λόγοι είναι η μεγάλη απώλεια βάρους του μωρού, ο νεογνικός ίκτερος, ο πυρετός ή η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων από την μητέρα ή παθολογικές καταστάσεις της μητέρας.
    Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει μετά την έξοδο από το Μαιευτήριο να συμβουλευθείτε τον παιδίατρο.

    Οι κενώσεις του νεογέννητου

    Το παιδί που θηλάζει, κατά κανόνα, κάνει πολλές κενώσεις (συνήθως 8-10 κενώσεις την ημέρα μετά το γεύμα του) ενώ τα μωρά που σιτίζονται με γάλα εμπορίου έχουν λιγότερες κενώσεις και μπορεί και να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα, ακόμη και να μην έχουν κάθε μέρα κένωση. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται άγχος. Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουμε, η δυσκοιλιότητα δεν ενοχλεί ιδιαίτερα τα μωρά. Η δυσφορία που πολλές φορές διακρίνουμε είναι προκειμένου να αποβάλει τα αέρια των κολικών, όχι για να κάνει κένωση.
    Οι κενώσεις των μωρών έχουν συνήθως χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί, μπορεί και να έχουν βλέννες και «κομπαλάκια». Στην περίπτωση που δούμε αίμα πρέπει να το αναφέρουμε άμεσα στον παιδίατρο.

    Η περιποίηση του νεογέννητου

    Δεν πρέπει να φοβόμαστε το νερό! Μέχρι να πέσει το κολόβωμα του ομφαλού και για 1-3 ημέρες μετά περιποιούμαστε την περιοχή με καθαρό οινόπνευμα. Μόλις το κολόβωμα πέσει κάνουμε το μωρό μπάνιο κανονικά χρησιμοποιώντας ένα ειδικό για βρέφη αφρόλουτρο και βάζοντας και μία ειδική κρέμα στην περιοχή της πάνας.

    Θερμοκρασία του περιβάλλοντος και του νεογέννητου

    Φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι σταθερή, τον χειμώνα στους 20-22ο C και το καλοκαίρι με το κλιματιστικό στους 27-28ο C.
    Η φυσιολογική θερμοκρασία του παιδιού είναι μέχρι 37ο C στην μασχάλη και μέχρι 37,6ο C στο ορθό. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα κλασικά υδραργυρικά θερμόμετρα είναι περισσότερο αξιόπιστα





      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ 29 Μαρ 2024 - 1:14