solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!


Συμπτώματα πρόωρου τοκετού

Μοιραστείτε
avatar
jenny
Useful member
Useful member

Αριθμός μηνυμάτων : 20
Ηλικία : 28
Πόλη : penteli

Συμπτώματα πρόωρου τοκετού

Δημοσίευση από jenny Την / Το Σαβ 27 Νοε 2010 - 12:36

Ποια είναι τα συμπτώματα του πρόωρου τοκετού;

Εάν έχετε τακτικές συσπάσεις οι οποίες προκαλούν τη μήτρα σας να αρχίσει να διαστέλλεται πριν τις 37 εβδομάδες, τότε αρχίζει η διαδικασία του πρόωρου τοκετού και κατά συνέπεια της πρόωρης γέννας. Εάν γεννήσετε πριν τις 37 εβδομάδες το βρέφος θεωρείται πρόωρο.

Περίπου ένα τέταρτο των πρόωρων τοκετών είναι προγραμματισμένοι. Αυτό γίνεται σε περιπτώσεις για παράδειγμα καισαρικής τομής, εάν το βρέφος έχει σταματήσει να αναπτύσσεται, εάν έχετε προεκλαμψία κ.α. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις είναι γνωστές ως τυχαίες πρόωρες γέννες. Περίπου 12% των βρεφών στις Η.Π.Α. γεννιούνται πρόωρα και ο αριθμός αυξάνεται με το χρόνο λόγω της εξωσωματικής γονιμοποίησης και των πολύδυμων κυήσεων.

Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα ακόμα και το θάνατο, όσο πιο ώριμο είναι το βρέφος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επιβιώσει και να είναι υγιές.

Τα πρόωρα παιδιά που γεννιούνται μεταξύ 34 και 37 εβδομάδων τείνουν να επιβιώνουν. Εάν αρχίσει η διαδικασία τοκετού νωρίτερα από τις 34 εβδομάδες οι γιατροί θα προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το τοκετό για μερικές μέρες ώστε να δώσουν κορτικοειδή στο βρέφος για να βοηθήσουν τους πνεύμονες του να αναπτυχθούν γρηγορότερα, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης.Τι προκαλεί τον πρόωρο τοκετό;

Αν και οι αιτίες είναι γενικά άγνωστες, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στον πρόωρο τοκετό:
Ορισμένες μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος όπως η χλαμύδια συνδέονται με πρόωρο τοκετό. Οι ουσίες που προκαλούνται από τα βακτήρια μπορεί να αδυνατήσουν τις μεμβράνες γύρω από τον αμνιοτικό σάκο και να σπάσουν πιο γρήγορα. Ακόμα όμως και αν δεν επηρεάσουν τις μεμβράνες, τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό εάν εισέλθουν στο αμνιοτικό υγρό ή στον αμνιοτικό σάκο.

Προβλήματα με τον πλακούντα όπως αποκόλληση.

Δομικές ανωμαλίες της μήτρας ή του κόλπου, όπως μήτρα κοντύτερη από 25 mm.

Μεγάλη μήτρα η οποία είναι συχνά σύμπτωμα πολύδυμης κύησης ή μεγάλου όγκου αμνιοτικού υγρού.

Ορισμένες χρόνιες ασθένειες όπως διαβήτης, αναιμία, σοβαρή μορφή άσθματος, ηπατίτιδα. Επίσης μολύνσεις όπως του συκωτιού, πνευμονία και περιοδοντίτιδα.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να κάνω πρόωρο τοκετό:

Αν και είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς εάν θα γεννήσετε πρόωρα, ίσως αντιμετωπίζεται μεγαλύτερο ρίσκο εάν:

Είχατε προηγούμενο πρόωρο τοκετό.

Κυοφορείτε δυο η περισσότερα έμβρυα.

Είστε μικρότερη από 17 χρόνων και μεγαλύτερη από 35.

Δεν έχετε πάρει ικανοποιητικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ήσασταν λιποβαρείς πριν μείνετε έγκυος.

Είστε κοντή.

Είχατε κολπική αιμορραγία σε περισσότερα από ένα τρίμηνα.

Εάν καπνίζετε, πίνετε μεγάλες δόσεις αλκοόλ ή παίρνετε/παίρνατε ναρκωτικά.

Εάν έχετε γεννήσει τους τελευταίους 18 μήνες, ιδιαίτερα εάν μείνατε έγκυος μέσα σε έξι μήνες από την προηγούμενη σας γέννα.

Ορισμένες μελέτες κατέδειξαν πιθανούς κινδύνους:

Μερικές έρευνες έδειξαν ότι ο πρόωρος τοκετός συνδέεται με ψηλά επίπεδα άγχους. Το πολύ άγχος μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ορμονών που ενεργοποιούν τις κολπικές συσπάσεις και οδηγούν σε πρόωρο τοκετό.

Οι επιστήμονες, συνδέουν επίσης επαγγελματικούς παράγοντες με τον πρόωρο τοκετό, όπως πολλές ώρες εργασίας ιδιαίτερα εργασίας που απαιτεί φυσική άσκηση. Μια έρευνα έδειξε ότι έγκυες που έπρεπε να στέκονται περισσότερες από σαράντα ώρες τη βδομάδα ή που είχαν εξαντλητικές δουλειές ήταν πιο πιθανόν να έχουν πρόωρες γέννες.

Τέλος ορισμένοι επιστήμονες μελετούν το ρόλο γενετικών παραγόντων αφού το φαινόμενο του πρόωρου τοκετού είναι πολλές φορές οικογενειακό.

Υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να μου δείξουν τις πιθανότητες που έχω να κάνω πρόωρο τοκετό;

Δυο εξετάσεις είναι διαθέσιμες για γυναίκες που έχουν συμπτώματα πρόωρου τοκετού ή βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αρνητικά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά γιατί με αυτό τον τρόπο η έγκυος θα απαλλαγεί από αχρείαστες διαδικασίες όπως το να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Οι εξετάσεις αυτές δε συνιστούνται για όλες τις εγκυμονούσες αλλά μόνο για αυτές που διατρέχουν κίνδυνο:

α) Μέτρηση του μήκους του κόλπου

Η πρώτη μέτρηση γίνεται συνήθως στην αρχή της εγκυμοσύνης για να μπορεί ο γιατρός να ελέγχει την εξέλιξη. Εάν ο κόλπος στενεύει η γίνεται πιο λεπτός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Συμπτώματα είναι το αίσθημα της πίεσης στη μήτρα, πόνοι στην πλάτη ή απώλεια υγρών. Ο γιατρός στην περίπτωση που το μήκος του κόλπου δε θεωρηθεί ικανοποιητικό θα συστήσει αποχή από οποιαδήποτε φυσική άσκηση και εργασία, αποχή από το σεξ. Ανάλογα με την κατάσταση θα προτείνει νέο υπέρηχο σε μερικές βδομάδες. Εάν η εγκυμοσύνη είναι μικρότερη από 24 βδομάδες και ο κόλπος ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει ο γιατρός θα προτείνει μια διαδικασία ενίσχυσης του κόλπου η οποία ενέχει αρκετούς κινδύνους.

β) Έλεγχος για πρωτεΐνη των εμβρυικών μεμβράνων

Αυτός ο έλεγχος γίνεται σε κοπέλες που ήδη έχουν συσπάσεις ή άλλα συμπτώματα πρόωρου τοκετού. Η πρωτεΐνη αυτή ανιχνεύεται στα κολπικά υγρά μεταξύ 24 και 34 εβδομάδων. Θετικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει το γιατρό να σας δώσει ορισμένα φάρμακα για να καθυστερήσει τον τοκετό και κορτικοειδή για να βοηθήσει τους πνεύμονες του εμβρύου να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Παράταυτα αυτός ο έλεγχος είναι πιο ακριβής όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό παρά όταν είναι θετικό. Όταν είναι αρνητικό είναι σχεδόν απίθανο να γίνει τοκετός σε λιγότερο από δυο βδομάδες.

Τι μπορώ να κάνω αν ανήκω στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Απλώς να ξεκουράζεστε. Αν τρώτε κανονικά, ξεκουράζεστε, επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας, προσέχετε την υγιεινή των δοντιών σας, ελέγχετε τα επίπεδα του άγχους σας τότε κάνετε ό,τι μπορείτε για να εξασφαλίσετε μια πλήρη εγκυμοσύνη.

Μάθετε τα συμπτώματα για να μπορείτε να προβλέψετε ένα πρόωρο τοκετό. Σε τέτοια περίπτωση τα κορτικοειδή είναι η καλύτερη μέθοδος ενίσχυσης των πνευμόνων του εμβρύου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πρόωρου τοκετού;

Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας εάν αντιληφθείτε τα πιο κάτω συμπτώματα πριν τις 37 εβδομάδες:

Ασυνήθιστη απώλεια κολπικών υγρών.

Αλλαγή στα κολπικά υγρά, μοιάζουν με νερό ή βλέννες, είναι ροζ ή κόκκινα.

Οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά, κράμπες περιόδου, περισσότερες από τέσσερις συσπάσεις ανά ώρα.

Αίσθημα ότι το έμβρυο πιέζει προς τα κάτω

Πόνος χαμηλά στην πλάτη, ειδικά εάν δεν είχατε παρόμοιο πόνο στο παρελθόν.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συγχύσουν, αφού ορισμένα από αυτά όπως πόνος χαμηλά στην πλάτη είναι συνηθισμένα συμπτώματα μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Όμως καλύτερα για τη δική σας ασφάλεια να επικοινωνείτε με το γιατρό σας μόλις νιώσετε αυτά τα συμπτώματα.

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Πεμ 26 Απρ 2018 - 2:38