solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    Mini οδηγός εγκυμοσύνης

    sofia
    sofia
    Super member
    Super member


    Αριθμός μηνυμάτων : 120
    Ηλικία : 37

    Mini οδηγός εγκυμοσύνης Empty Mini οδηγός εγκυμοσύνης

    Δημοσίευση από sofia Σαβ 6 Νοε 2010 - 10:25

    Αναμφισβήτητα, είναι μία από τις ωραιότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Σε εννέα μήνες, ο «πελαργός» θα σας φέρει ένα πανέμορφο δώρο, που θα το κρατάτε στην αγκαλιά σας για την υπόλοιπη ζωή σας. Καταλαβαίνω ότι η αναμονή είναι μεγάλη. Για να μην επιφορτιστείτε, λοιπόν, με άγχος και νεύρα, συγκεντρώσαμε τα 5 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζετε, με στόχο να γκρινιάζετε λιγότερο. Το μωρό σας ακούει?

    Πόσα κιλά πρέπει να πάρω;

    Σίγουρα όχι πάνω από 10 κιλά. Και αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίρνετε ένα κιλό κάθε μήνα. Η μήτρα είναι πολύ μικρή τους πρώτους μήνες, οπότε τα περισσότερα κιλά θα τα πάρετε προς τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Φυσικά, αν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη, μπορεί να μην πάρει και αυτά τα κιλά. Μια γυναίκα, δηλαδή, που είναι 100 κιλά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει 110 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα και όταν χάσει βάρος η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο εξακολουθεί να τρέφεται σωστά. Οι περισσότερες γυναίκες νομίζουμε ότι όσο περισσότερο τρώμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσα περισσότερα στοιχεία θα πάρει το έμβρυο και άρα θα τραφεί πιο σωστά. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Το έμβρυο τρέφεται μέσω του πλακούντα, από το αίμα της μητέρας, που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Άρα λοιπόν, το αν θα τραφεί το έμβρυο σωστά εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το αν εσείς τρέφεστε σωστά και όχι από το βάρος που θα πάρετε.

    Ποια είναι η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

    Η σωστή διατροφή θα δώσει την καλή και ποιοτική ανάπτυξη του εμβρύου. Λέγοντας σωστή διατροφή εννοούμε κυρίως τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το λευκό κρέας (κοτόπουλο), λιγότερο το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό). Το ψάρι, επίσης, είναι μια πολύ καλή πρωτεΐνη, πλούσια σε Ω3 λιπαρά (ιδιαίτερα οι σαρδέλες), την οποία μπορείτε να εντάξετε στη βασική διατροφή σας. Όσον αφορά τα γλυκοζαχαρίδια, χρειάζεται προσοχή. Καλό θα είναι να τα παίρνετε από τα φρούτα. Ενδείκνυται να πίνετε πολλούς φυσικούς χυμούς και να γευματίζετε τουλάχιστον 4-5 φορές την ημέρα. Έτσι θα ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας, παίρνοντας παράλληλα όλα τα θρεπτικά συστατικά. Ένα προτεινόμενο πρόγραμμα διατροφής είναι το εξής:
    Πρωινό: ένα ποτήρι γάλα με λίγο μέλι και έναν φυσικό χυμό φρούτων. Για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα που μπορεί να έχετε, προσθέστε στον φυσικό χυμό σας και ένα ακτινίδιο.
    Δεκατιανό: ύστερα από 2 ώρες περίπου, μπορείτε να φάτε μια φρυγανιά με λίγο τυράκι.
    Μεσημεριανό: προτιμήστε μια σαλάτα με ελαφρύ κρέας.
    Απογευματινό: το απόγευμα εντάξτε στη διατροφή σας ένα γιαούρτι.
    Βραδινό: ελαφρύ γεύμα

    Ποιες συνήθειες κρατάω και ποιες μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα;

    Μπορείτε να διατηρήσετε το πρόγραμμά σας. Να συνεχίσετε δηλαδή να γυμνάζεστε, να κολυμπάτε, να τρέχετε ή να περπατάτε. Φυσικά, παν μέτρον άριστον. Θα πρέπει να αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις ή να σηκώνετε βάρη, και να προτιμάτε ήπιες μορφές άσκησης. Επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή καθ? όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να βιώσετε την εγκυμοσύνη σαν φυσιολογική περίοδο της ζωής σας, που απλά θα πρέπει να συνηθίσετε τον εαυτό σας σε μια καινούργια κατάσταση, με μεγαλύτερο βάρος και ίσως έναν διαφορετικό τρόπο περπατήματος. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι θα πρέπει να απαρνηθείτε καθημερινές σας συνήθειες, όπως ο καφές και το τσιγάρο. Το δεύτερο απαγορεύεται ρητώς. Δεν είναι, άλλωστε, και πολύ υγιεινό να καπνίζει ένα έμβρυο! Όσο για τον καφέ, θα πρέπει να κάνετε σκληρές προσπάθειες για να τον κόψετε ή έστω να τον περιορίσετε στο ένα φλιτζάνι την ημέρα. Ξεχάστε επίσης τις χημικές βαφές στα μαλλιά σας (στο εμπόριο κυκλοφορούν και φυτικές βαφές) και ελαττώστε το μανικιούρ και το πεντικιούρ (τα βερνίκια νυχιών είναι εξίσου τοξικά).

    Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

    Το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι ο προγεννητικός έλεγχος. Θα κάνετε αιματολογικές εξετάσεις, καλλιέργεια κολπικού υγρού, γενική εξέταση ούρων, έλεγχο για το αν έχετε το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, για ηπατίτιδα b και c, για τον ιό HIV, για τον κυτταρομεγαλοϊό, ενώ θα ελεγχθούν τα αντισώματά σας για την ερυθρά, για το τοξόπλασμα και για τη σύφιλη. Στη συνέχεια, σε μηνιαία βάση θα ελέγχετε το επίπεδο σιδήρου στον οργανισμό σας, αφού είναι πιθανόν να παρουσιάσετε μικρή αναιμία και να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γίνεται προγεννητικός έλεγχος σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, κατά την 11η εβδομάδα της κύησης, γίνεται μέτρηση του πάχους του αυχένα του εμβρύου. Αυτό θα σας δείξει τις πιθανότητες κάποιας χρωμοσωμικής βλάβης στο έμβρυο. Δεν πρόκειται για διάγνωση, αλλά για στατιστική πιθανότητα. Η αυχενική διαφάνεια, σε συνδυασμό με τη λήψη αίματος για τον προγεννητικό έλεγχο του PAPP-A, όπως λέμε, θα δώσει κάποιες καμπύλες που θα δείξουν αν έχετε αυξημένο ρίσκο, σε σχέση με τον μέσο όρο των γυναικών της ηλικίας σας. Αν συμβαίνει αυτό, τότε θα χρειαστεί να κάνετε αμνιοπαρακέντηση (λήψη δείγματος από το αμνιακό υγρό). Λάβετε υπ? όψιν σας ότι αν είστε πάνω από 35 χρονών συνιστάται να γίνει αυτή η εξέταση. Το δεύτερο επίπεδο ελέγχου είναι το Β? επιπέδου, που είναι και το πιο σημαντικό και γίνεται από την 20ή έως την 22η εβδομάδα. Πρόκειται για απεικονιστικό υπερηχογραφικό έλεγχο (υπέρηχος μορφολογίας και ανατομίας), που δείχνει τη δομή των εσωτερικών οργάνων, αλλά και τα άκρα του εμβρύου, ακόμη και το φύλο. Στο τρίτο τρίμηνο κυήσεως γίνεται, τέλος, ο έλεγχος doppler. Εκεί ελέγχεται αν καλύπτονται σωστά οι ανάγκες του εμβρύου, από τα αγγεία της μητέρας, μέσω του πλακούντα. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας μία φορά τον μήνα.

    Τι καλύπτουν τα δημόσια ταμεία υγείας;

    Στη χώρα μας, τα ταμεία καλύπτουν τις εξετάσεις της εγκυμοσύνης. Αν υπάρχει ένδειξη γενετικώς μεταφερόμενων νοσημάτων, καλύπτουν και την αμνιοπαρακέντηση, με την προϋπόθεση να γίνει σε κρατικό φορέα. Επιπλέον, καλύπτονται τα φάρμακα, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα, όπως ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ.

    Το μωρό σας ακούει?

    Κάθεστε χαλαρά στον καναπέ σας και χαϊδεύετε την κοιλιά σας. Μιλάτε στο μωρό σας, του βάζετε να ακούσει μουσική, το νιώθετε να κουνιέται. Το καλύτερο απ? όλα είναι ότι σας ακούει. Η γαλλική σχολή το ονομάζει απτονομία. Πρόκειται για την επικοινωνία της μητέρας και του πατέρα με το έμβρυο. Βάζετε τις παλάμες σας πάνω στην κοιλιά σας και το έμβρυο σας αντιλαμβάνεται μέσω της αφής. Χαρακτηριστική είναι η επίδραση της μουσικής. Με δυνατή μουσική, ή αλλαγή στα ερεθίσματα του ήχου, το έμβρυο αντιδρά και οι κινήσεις του γίνονται πιο έντονες. Μην ανησυχείτε αν είναι υπερκινητικό. Είναι ένδειξη ευεξίας. Το έμβρυο ξεκουράζεται και μπορεί να έχει τον δικό του ρυθμό. Κοιμάται, ξυπνάει? Από τον πέμπτο μήνα και μετά πρέπει να έχετε κάθε μέρα την αίσθηση της επαφής με το μωρό σας. Και όχι μόνο εσείς! Είναι εξίσου σημαντικό να μοιράζεστε αυτές τις στιγμές και με τον μπαμπά του μωρού. Μπορεί να είναι παρών και στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, αλλά και στη γέννηση. Το θαύμα της ζωής αφορά και τους δυο σας. Να σας ζήσει το νέο μέλος της οικογένειας!


    *Ο κ. Κωνσταντίνος Γιατράς είναι επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, ειδικευθείς στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Pierre-Marie Curie, Γαλλία) και μετεκπαιδευθείς στη Νέα Υόρκη (Cornell, NYU, ΗΠΑ)

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ 29 Μαρ 2024 - 1:39