solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

solutions and tips

Καλώς ήρθατε στο solutions forum!

Παρακαλούμε πατήστε "Σύνδεση" και εισάγεται το user name και password για να συνδεθείτε!


Αν δεν έχετε λογαριασμό, πατήστε "Εγγραφή" για να δημιουργήσετε λογαριασμό!

solutions and tips

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γειά σας, Σας ενημερώνουμε πως απο το 2017 έχουμε δημιουργήσει ένα νεο blog. Ένα blog για την Υγεία ,Οικογένεια, Σχέσεις,Διατροφή,Δίαιτα, Διαπαιδαγώγηση,Ψυχολογία, Παράξενα-Ανεξήγητα και πολλά άλλα... Δείτε το.... Δεν χρειάζεται εγγραφή! https://uhfnews.blogspot.gr/

    Δυσκολεύομαι να μείνω έγκυος!

    sofia
    sofia
    Super member
    Super member


    Αριθμός μηνυμάτων : 120
    Ηλικία : 37

    Δυσκολεύομαι να μείνω έγκυος! Empty Δυσκολεύομαι να μείνω έγκυος!

    Δημοσίευση από sofia Σαβ 6 Νοε 2010 - 10:20

    Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μεγαλώσει με το όνειρο μιας ευτυχισμένης οικογένειας, εκεί γύρω στα 30, με δύο παιδιά και ένα σπίτι με κήπο. Επιλέγουν λοιπόν σύντροφο, κάνουν έναν παραμυθένιο γάμο και κάπου εκεί το όνειρο γκρεμίζεται για πολλές από αυτές. Το πρόβλημα της υπογονιμότητας απασχολεί έναν μεγάλο αριθμό ζευγαριών, που καταφεύγουν τελικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Ευτυχώς, αρκετοί από αυτούς θα γίνουν σύντομα γονείς. Ο κ. Κωνσταντίνος Γιατράς, Χειρούργος-Μαιευτήρας-Γυναικολόγος* μας εξηγεί πώς.

    Το πρώτο και καίριο ερώτημα που θέσαμε στον κ. Γιατρά είναι το πότε πρέπει ένα ζευγάρι, να απευθυνθεί σε έναν επιστήμονα.
    «Το βασικό είναι να καταλάβει κάποιος τι είναι η υπογονιμότητα και πότε πρέπει να απευθύνεται σε ειδήμονα, απομυθοποιώντας μια κατάσταση που μπορεί να τον κάνει να φτάσει πιο γρήγορα σε έναν ειδικό ή πιο αργά. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν και ο όρος στειρότητα, αλλά πλέον χρησιμοποιείται μόνο ο όρος υπογονιμότητα, που είναι πιο σωστός. Όσον αφορά το πότε πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε έναν γιατρό, έχω βρεθεί σε 2 «σχολές» διαφορετικής φιλοσοφίας. Στη Γαλλία χειρίζονται το θέμα με «ήπιο» τρόπο, ενώ οι Αμερικανοί είναι πιο «επιθετικοί» και ξεκινούν γρηγορότερα τις διαδικασίες για εξωσωματική γονιμοποίηση. Σύμφωνα με τη γαλλική σχολή το ζευγάρι πρέπει να επισκεφθεί έναν γιατρό μετά από 2 χρόνια ελεύθερων επαφών χωρίς εγκυμοσύνη. Εξαρτάται βέβαια αυτά τα δύο χρόνια σε ποια χρονολογική στιγμή αντιστοιχούν της γυναίκας. Αν για παράδειγμα μια γυναίκα είναι 39 χρονών και ξεκινήσει να έχει ελεύθερες επαφές δεν σημαίνει ότι θα περιμένει 2 χρόνια για να απευθυνθεί σε έναν γιατρό. Τα 2 χρόνια αφορούν μια γυναίκα γύρω στα 30».

    Γιατί δε μένω έγκυος;

    Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Γιατράς «Το 15% των ζευγαριών δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν παιδί μετά από 12 μήνες προσπάθειας. Έχει αποδειχθεί ότι στο 40% των περιπτώσεων ευθύνεται ο άντρας, στο 40% η γυναίκα και στο 20% δεν μπορούμε να βρούμε κάποια αιτιολογία. Τα κυριότερα αίτια υπογονιμότητας στη γυναίκα είναι η απόφραξη των σαλπίγγων μετά συνήθως από φλεγμονές και οι ορμονικές διαταραχές, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική ή ποιοτική ωορρηξία. Η ενδομητρίωση αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα υπογονιμότητας, ενώ η ηλικία αποτελεί σημαντικό λόγο εφ’ όσον ο ενδοκρινολογικός άξονας μεταβάλλεται. Η μετατόπιση του μέσου όρου τεκνοποίησης σήμερα έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό αίτιο υπογονιμότητας σε σύγκριση με παλαιότερα».

    Τι είναι η σπερματέγχυση;


    «Αν οι παράγοντες υπογονιμότητας δεν είναι σοβαροί, όπως σπέρμα λίγο χαμηλότερο από τα όρια του φυσιολογικού ή διαταραχές της βλέννας του τραχήλου της μήτρας που εμποδίζουν το σπέρμα να εισέλθει σε αυτό, τότε η πρώτη φάση θεραπείας της υπογονιμότητας είναι η σπερματέγχυση. Την ημέρα της ωορρηξίας της συζύγου ζητείται από τον σύζυγο σπέρμα, το οποίο επεξεργάζεται στο εργαστήριο ώστε να διαλεχθούν τα καλύτερα ποιοτικά σπερματοζωάρια και κατόπιν τοποθετούνται στη μήτρα με τη βοήθεια ενός μικρού καθετήρα. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί κύηση μετά από 2-3 σπερματεγχύσεις είναι καλό να ακολουθηθεί πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης».

    Η εξωσωματική γονιμοποίηση

    Η εξωσωματική είναι το πιο δυναμικό στάδιο, για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Ένα στα έξι ζευγάρια θα απευθυνθεί σε ειδικό για υπογονιμότητα και από αυτά 6 στα 10 θα φθάσουν στην εξωσωματική. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν είναι taboo η εξωσωματική γονιμοποίηση. «Στην εξωσωματική γονιμοποίηση προσπαθούμε τεχνητά να διεγείρουμε τις ωοθήκες, να παράγουν περισσότερα από ένα ωοθυλάκια ώστε να έχουμε περισσότερα ωάρια. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε περισσότερα από ένα έμβρυα και έτσι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μετά την εμβρυομεταφορά είναι μεγαλύτερες. Πριν σπάσει το ωοθυλάκιο που έχει μέσα το ωάριο κάνουμε ωοληψία για να προλάβουμε να το αναρροφήσουμε. Εκείνη την ημέρα δίνει ο σύζυγος το σπέρμα του και στο εργαστήριο κάνουμε αυτό που κάνει η φύση, ενώνουμε δηλαδή το ωάριο με το σπερματοζωάριο. Την επόμενη μέρα παρακολουθούμε πόσα έμβρυα δημιουργήθηκαν. Μετά από 2 έως 6 ημέρες εξέλιξης των εμβρύων στο εργαστήριο, τα έμβρυα τοποθετούνται στην μήτρα με την βοήθεια ενός καθετήρα», εξηγεί ο κ. Γιατράς.

    Frequently asked questions

    1. Γιατί στην εξωσωματική υπάρχουν πολύδυμες κυήσεις;


    «Στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια υπάρχει ειδική νομοθεσία που επιτρέπει να εναποτίθεται στην μήτρα συγκεκριμένος αριθμός εμβρύων. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών τοποθετούνται μέχρι τρία έμβρυα και πάνω από 40 ετών μπορούμε να τοποθετήσουμε μέχρι τέσσερα έμβρυα, γιατί είναι πιο μικρές οι πιθανότητες εγκυμοσύνης. Μετά την τοποθέτηση 3 εμβρύων οι πιθανότητες εγκυμοσύνης σε μια γυναίκα γύρω στα 35 έτη είναι 45%. Εάν επιτευχθεί εγκυμοσύνη οι πιθανότητες διδύμων είναι 20% και τριδύμων 1%. Το αποτέλεσμα της εξωσωματικής είναι πάντα ηλικιοεξαρτώμενο. Όσο νεότερη είναι η γυναίκα τόσες περισσότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης υπάρχουν.

    2. Γιατί πολλές γυναίκες μένουν έγκυες με την 2η εξωσωματική;

    Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κάθε φορά το ζευγάρι έχει τις ίδιες πιθανότητες. Εννοείται λοιπόν ότι μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα και με την πρώτη εξωσωματική.

    3. Πώς γίνεται μια γυναίκα να μείνει έγκυος στο πρώτο παιδί με εξωσωματική και στο δεύτερο να παιδί να μείνει φυσιολογικά έγκυος;

    Μια γυναίκα με το να φέρει εις πέρας μια εγκυμοσύνη γίνεται πιο γόνιμη. Μετά από μια εγκυμοσύνη εξισορροπείται όλο το ενδοκρινολογικό σύστημα, οπότε είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μείνει έγκυος μετά χωρίς εξωσωματική. Επιπλέον, ψυχολογικά είναι πιο χαλαρή, έχει λιγότερο άγχος οπότε ελευθερώνει τον εαυτό της ώστε να λειτουργήσει καλύτερα.

    4. Πόσες προσπάθειες μπορεί να γίνουν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία της γυναίκας;


    Μετά από 3 - 4 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης το ζευγάρι έχει πάρει το maximum των πιθανοτήτων για να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη. Η κάθε προσπάθεια απαιτεί λήψη ορμονικών σκευασμάτων τα οποία πρέπει να δίνονται από τον ειδικό με ιδιαίτερη προσοχή

    5. Τι χρόνος μπορεί να μεσολαβεί ανάμεσα σε κάθε εξωσωματική;

    Όταν μια γυναίκα έχει πάρει φάρμακα και έχει κάνει τη διέγερση των ωοθηκών είναι επιθυμητό να έχουν περάσει 3 μήνες για να επανέλθει η ωοθήκη της , να κάνει δύο κύκλους εμμήνου ρύσεως και μετά να προβεί σε επόμενη προσπάθεια.

    6.Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης;


    Στην Ελλάδα, καλύπτεται το κόστος των φαρμάκων, που είναι πολύ ακριβά και δίνεται και κάποιο επίδομα, το οποίο βέβαια είναι μικρό σε σχέση με το κόστος της εξωσωματικής.

    7. Τι ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο;

    Στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο ορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν 2 σύντροφοι και αν δεν είναι παντρεμένοι θα πρέπει να υπογραφεί ένα χαρτί αποδοχής ότι είναι οι γεννήτορες του παιδιού και ότι ο πατέρας αναγνωρίζει το παιδί. Δεν επιτρέπεται σε ομοφυλόφυλα ζευγάρια η εξωσωματική γονιμοποίηση, χρησιμοποιώντας δανεικό ωράριο η σπερματοζωάριο. Το όριο ηλικίας για την γυναίκα είναι μέχρι το 50ο έτος.

    Useful Tip

    «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και από τη μεριά της γυναίκας και από τη μεριά του άντρα, το να έχει ελεύθερη επαφή ένα ζευγάρι δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει αμέσως και η εγκυμοσύνη. Σε ένα 20% των ζευγαριών που έχει επαφή την ημέρα της ωορρηξίας επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη. Μετά από 12 μήνες ελεύθερων επαφών την ημέρα της ωορρηξίας σε ένα 80% των ζευγαριών ξεκινάει εγκυμοσύνη ενώ μετά από 24 μήνες ελεύθερων επαφών την ημέρα της ωορρηξίας 92% των ζευγαριών βρίσκουν την λύση.


    *Ο κ. Κωνσταντίνος Γιατράς είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, Ειδικευθείς στο Παρίσι (Πανεπιστημίο Pierre-Marie Curie Γαλλία) και μετεκπαιδευθείς στη Ν.Υόρκη, (Cornell, N.Y.U., Η.Π.Α)

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Πεμ 28 Μαρ 2024 - 17:26